Wegańskie pulpety z granulatu sojowego

0 0
Wegańskie pulpety z granulatu sojowego

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Na pulpety
Granulat sojowy: 150g
Bulion warzywny: 1 litr
Cebula: 1 sztuka
Czosnek: 3 ząbki
Masło roślinne: 4 łyżki
Bułka tarta: 60-70g
Skrobia ziemniaczana: 2 łyżki
Zioła prowansalskie: 2 łyżeczki
Papryka słodka: 1/2 łyżeczki
Sos sojowy: 1 łyżka
Pieprz i sól: do smaku
Na koniec
Skrobia ziemniaczana: do obtoczenia
Bulion warzywny: 1 litr
Na sos chrzanowy
Masło roślinne: 2 łyżki
Mąka pszenna: 2 łyżki
Bulion warzywny: 300ml
Śmietanka roślinna: 100ml
Chrzan tarty: 3 łyżki
Pieprz i sól: do smaku

Zmieszaj ze sobą kilka łatwo dostępnych składników i stwórz CUDOWNE pulpety wegańskie!

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

  • Na pulpety

  • Na koniec

  • Na sos chrzanowy

Share

Cześć wszystkim! Dzisiaj mam dla was coś naprawdę specjalnego – wegańskie pulpety z granulatu sojowego! Jeśli szukacie zdrowej, pysznej i łatwej w przygotowaniu alternatywy dla tradycyjnych mięsnych pulpetów, to trafiliście w dziesiątkę. Granulat sojowy to prawdziwy hit w kuchni roślinnej, a do tego jest niesamowicie wszechstronny.

Dlaczego warto wypróbować wegańskie pulpety z granulatu sojowego?

Granulat sojowy to super baza do różnorodnych dań roślinnych, w których chcemy użyć substytutu mięsa mielonego. Jest bogaty w białko, niskokaloryczny i nie zawiera tłuszczów nasyconych, co czyni go idealnym składnikiem dla osób dbających o zdrowie. Poza tym, jest to produkt stosunkowo tani i łatwo dostępny w większości dużych sklepów spożywczych.

Kilka wskazówek, jak zrobić najlepsze wegańskie pulpety

W moim przepisie znajdziecie kilka trików, które sprawią, że wasze pulpety będą idealnie soczyste i pełne smaku. Przede wszystkim, pamiętajcie o odpowiednim nawodnieniu granulatu sojowego bulionem warzywnym. Dzięki temu zyska odpowiednią konsystencję i smak.

  • Dodatek przypraw, takich jak czosnek, cebula i zioła prowansalskie, sprawi, że wasze pulpety będą aromatyczne i niepowtarzalne.
  • Skrobia ziemniaczana, którą dodaję do masy oraz używam do obtaczania pulpetów, nadaje im zwartą i sprężystą teksturę, sprawiając, że są idealnie zwarte, a jednocześnie delikatne w środku.

A z czym podawać dzisiejsze pulpety? Dla mnie najlepiej smakują w towarzystwie puree ziemniaczanego i ogórków małosolnych… To połączenie smaków jest dla mnie bezbłędne.

Wegańskie pulpety z granulatu sojowego

Wegańskie pulpety – zdrowa alternatywa dla każdego

Niezależnie od tego, czy jesteście weganami, wegetarianami, czy po prostu chcecie wprowadzić więcej roślinnych potraw do swojej diety, te pulpety będą strzałem w dziesiątkę. Możecie podać je z ulubionym sosem pomidorowym, dodać do spaghetti, zaserwować z sałatką… Możliwości są nieskończone!

Wegańskie pulpety z sosem chrzanowym – smak, który pokochasz

Ja podałem moje pulpety z sosem chrzanowym, który idealnie podkreśla ich smak i dodaje im wyrazistości. Przepis na ten sos znajdziecie od razu pod przepisem na pulpety, więc nie musicie długo szukać! Świetnie będą smakowały również z sosem pieczarkowym lub pieczeniowym – każdy znajdzie coś dla siebie.

Mam nadzieję, że zainspirowałem was do wypróbowania tego przepisu. Wegańskie pulpety z granulatu sojowego to nie tylko smaczna, ale i zdrowa alternatywa, która zadowoli każde podniebienie. Koniecznie dajcie znać, jak wam wyszło i podzielcie się swoimi modyfikacjami w komentarzach. Smacznego!

Przy okazji… Jeśli lubisz takie dania, to z pewnością może Cię zainteresować również przepis na kotlety z kalafiora oraz kotlety sojowe z cukinią!

Jak podoba Ci się przepis?

Składniki

Ilość porcji:
Na pulpety
Granulat sojowy: 150g
Bulion warzywny: 1 litr
Cebula: 1 sztuka
Czosnek: 3 ząbki
Masło roślinne: 4 łyżki
Bułka tarta: 60-70g
Skrobia ziemniaczana: 2 łyżki
Zioła prowansalskie: 2 łyżeczki
Papryka słodka: 1/2 łyżeczki
Sos sojowy: 1 łyżka
Pieprz i sól: do smaku
Na koniec
Skrobia ziemniaczana: do obtoczenia
Bulion warzywny: 1 litr
Na sos chrzanowy
Masło roślinne: 2 łyżki
Mąka pszenna: 2 łyżki
Bulion warzywny: 300ml
Śmietanka roślinna: 100ml
Chrzan tarty: 3 łyżki
Pieprz i sól: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Jak zrobić wegańskie pulpety z granulatu sojowego?

Granulat sojowy zalej 1 litrem gorącego bulionu warzywnego i odstaw na około 30 minut. Po tym czasie granulat powinien być miękki i dobrze nasiąknięty bulionem. Odcedź go na sitku.

2
Gotowe

Cebulę pokrój w kostkę, czosnek pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej masło roślinne i smaż cebulę z czosnkiem przez 5 minut, do uzyskania złotego koloru.

3
Gotowe

W dużej misce umieść odcedzony granulat sojowy, usmażoną cebulę z czosnkiem, wsyp bułkę tartą, skrobię ziemniaczaną, zioła prowansalskie, paprykę słodką, wlej sos sojowy i wymieszaj bardzo dokładnie. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

4
Gotowe

Oddziel 1/3 masy na pulpety i zblenduj przy pomocy blendera na w miarę gładką konsystencję. Wymieszaj ponownie z pozostałą częścią masy. Jeśli masa jest zbyt luźna, możesz dodać odrobinę bułki tartej, a jeśli jest zbyt gęsta, wlej kilka łyżek bulionu lub wody.

5
Gotowe

W garnku rozgrzej 1 litr bulionu. Z powstałej masy uformuj nieduże pulpeciki, obtocz je delikatnie w skrobii ziemniaczanej i gotuj w bulionie na średnim ogniu przez około 5-7 minut. Po tym czasie wyjmij pulpeciki i odstaw do przestygnięcia.

6
Gotowe

Jak zrobić sos chrzanowy?

W garnku rozgrzej masło roślinne. Wsyp mąkę pszenną i smażona średnim ogniu przez 1 minutę.

7
Gotowe

Po tym czasie wlej delikatnie bulion, cały czas mieszając - najlepiej przy pomocy trzepaczki. Wlej śmietankę roślinną, dodaj chrzan i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

8
Gotowe

Pulpeciki z granulatu sojowego przed podaniem wrzuć do sosu i przez chwilę podgrzewaj. Podawaj z ulubionymi dodatkami - u mnie puree ziemniaczane i ogórki małosolne.

Konrad Budzyk

abc

Wegańskie ciasto ze śliwkami i kruszonką
previous
Wegańskie ciasto ze śliwkami i kruszonką
Wegańskie pancakes z tofu
next
Wegańskie pancakes z tofu
Wegańskie ciasto ze śliwkami i kruszonką
previous
Wegańskie ciasto ze śliwkami i kruszonką
Wegańskie pancakes z tofu
next
Wegańskie pancakes z tofu
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x