Ingredients
-
100g Kotlety sojowe
-
1 litr Bulion warzywny
-
4 łyżki Skrobia ziemniaczana
-
4 łyżki Olej rzepakowy
-
1 łyżka Olej rzepakowy
-
1 sztuka Cebula
-
1 sztuka Cukinia
-
Sos
-
3 łyżki Sos sojowy
-
3 łyżki Syrop klonowy
-
1 łyżka Sok z limonki
-
2 ząbki Czosnek
-
2cm Imbir
-
1/2 łyżeczki Papryka wędzona
-
1/2 łyżeczki Tymianek
-
100 ml Woda
Zastanawiasz się co ukręcić na obiad? Brakuje Ci pomysłu? Dzisiaj przychodzę z bardzo prostym, ale jednocześnie pysznym sposobem na kotlety sojowe z cukinią. Ugotowane w prostym sosie, którego przygotowanie zajmie Ci maksymalnie kilka minut! Do jego przygotowania potrzebujesz jedynie składników, dostępnych w każdym markecie!
CUDOWNE Kotlety sojowe z cukinią
Z czym podawać te cudeńka? Ja polecam klasycznie ryż jaśminowy, posiekaną zieloną pietruszkę, posiekaną papryczkę chili oraz sezam. Jest to połączenie bardzo uniwersalne i mi najbardziej przypada do gustu. Jadałem też tak przygotowane kotlety sojowe z cukinią w towarzystwie pieczonych oraz gotowanych ziemniaków… Na pewno nie będzie to dla Was zaskoczeniem… Również smakowało wyśmienicie!
Składniki
Kotlety sojowe: 100g | |
Bulion warzywny: 1 litr | |
Skrobia ziemniaczana: 4 łyżki | |
Olej rzepakowy: 4 łyżki | |
Olej rzepakowy: 1 łyżka | |
Cebula: 1 sztuka | |
Cukinia: 1 sztuka | |
Sos |
|
Sos sojowy: 3 łyżki | |
Syrop klonowy: 3 łyżki | |
Sok z limonki: 1 łyżka | |
Czosnek: 2 ząbki | |
Imbir: 2cm | |
Papryka wędzona: 1/2 łyżeczki | |
Tymianek: 1/2 łyżeczki | |
Woda: 100 ml |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Kotlety sojowe umieść w misce, zalej wrzącym bulionem i odstaw na około 20-30 minut. Po tym czasie odcedź je i odciśnij z nadmiaru płynu. Każdego kotleta pokrój na 3 części i umieść w misce lub pojemniczku. |
2
Gotowe
|
Kotlety posyp skrobią ziemniaczaną i bardzo dokładnie wymieszaj wstrząsając zamkniętym opakowaniem. |
3
Gotowe
|
Na woku lub na dużej patelni rozgrzej 4 łyżki oleju i smaż obtoczone kotleciki sojowe z obu stron na złoty kolor. Jeśli nie zmieszczą Ci się wszystkie na raz, to zrób to partiami. Po usmażeniu odstaw je na bok. |
4
Gotowe
|
Na tej samej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i smaż pokrojoną w kostkę cebulę przez 2-3 minuty. |
5
Gotowe
|
Następnie dodaj cukinię pokrojoną w półksiężyce i smaż jeszcze 5 minut. |
6
Gotowe
|
W międzyczasie do kubeczka lub miseczki wlej sos sojowy, syrop klonowy, sok z limonki, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany imbir, przyprawy oraz wodę. Wymieszaj. |
7
Gotowe
|
Do warzyw dodaj usmażone kotlety sojowe, wlej ukręcony sos i wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu przez około 4-5 minut, aż sos zgęstnieje, a kotlety pokryją się cudowną żelową warstwą. |
8
Gotowe
|
Gotowe danie podawaj z ryżem jaśminowym, zieloną pietruszką, papryczkami chili i sezamem. |