Ingredients
-
150g Granulat sojowy
-
400 ml Bulion warzywny
-
2 łyżki Olej rzepakowy
-
1 sztuka Cebula
-
4 ząbki Czosnek
-
1 sztuka Marchewka
-
2-3 łodygi Seler naciowy
-
2 łyżki Cukier trzcinowy
-
szczypta Sól
-
150 ml Wino czerwone wytrawne
-
700 ml Passata pomidorowa
-
400g Krojone pomidory
-
2 łyżeczki Papryka wędzona
-
1 łyżeczka Oregano
-
1 łyżeczka Bazylia
-
1/2 łyżeczki Tymianek
-
szczypta Cynamon
-
2 łyżki Sos sojowy
-
3 łyżki Płatki drożdżowe
-
500g Makaron spaghetti
-
do podania Świeży tymianek
Gdy myślę o tym, jaki typowo włoski sos chciałbym ukręcić do makaronu, to z automatu pierwsza myśl… SOS BOLOGNESE! Jeden z najpopularniejszych sosów na świecie, który lubi praktycznie każdy. Dzisiaj postanowiłem przygotować ten klasyczny sos do makaronu w wegańskim wydaniu. Bolognese z granulatu sojowego, to rozwiązanie o cudownym aromacie, wspaniałej teksturze i o niezapomnianym smaku.
Wegańskie bolognese z granulatem sojowym
Co prawda przygotowanie tego dania jest proste i nie zajmuje dużo czasu, ale zazwyczaj przygotowuję go więcej i mrożę, aby mieć na czarną godzinę, gdy wrócę z pracy i nie będę miał ochoty gotować nic na kolację lub na następny dzień. Wegańskie bolognese świetnie smakuje również po rozmrożeniu i podgrzaniu, dlatego też z tak wielką chęcią często po nie sięgam.
Lubisz dania z makaronem? Przetestuj koniecznie mój sposób na makaron z soczewicą. Równie sycący i pyszny, jak dzisiejsze wegańskie bolognese!
Składniki
Granulat sojowy: 150g | |
Bulion warzywny: 400 ml | |
Olej rzepakowy: 2 łyżki | |
Cebula: 1 sztuka | |
Czosnek: 4 ząbki | |
Marchewka: 1 sztuka | |
Seler naciowy: 2-3 łodygi | |
Cukier trzcinowy: 2 łyżki | |
Sól: szczypta | |
Wino czerwone wytrawne: 150 ml | |
Passata pomidorowa: 700 ml | |
Krojone pomidory: 400g | |
Papryka wędzona: 2 łyżeczki | |
Oregano: 1 łyżeczka | |
Bazylia: 1 łyżeczka | |
Tymianek: 1/2 łyżeczki | |
Cynamon: szczypta | |
Sos sojowy: 2 łyżki | |
Płatki drożdżowe: 3 łyżki | |
Makaron spaghetti: 500g | |
Świeży tymianek: do podania |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Granulat sojowy zalej gorącym bulionem i odstaw na 20 minut. |
2
Gotowe
|
W dużym garnku rozgrzej olej. Cebulę pokrój w kostkę i smaż przez 5 minut na średnim ogniu. |
3
Gotowe
|
Po tym czasie dodaj do garnka posiekany czosnek, startą na dużych oczkach marchewkę, pokrojonego cienko selera naciowego, dodaj cukier i szczyptę soli. Smaż co jakiś czas mieszając, przez około 10 minut. |
4
Gotowe
|
Do garnka wlej wino i duś warzywa kolejne 10 minut. Następnie dodaj Passatę pomidorową, krojone pomidory i gotuj przez 15 minut. |
5
Gotowe
|
Dodaj przyprawy, sos sojowy oraz płatki drożdżowe. Dopraw do smaku. Przełóż granulat sojowy do garnka i wymieszaj. |
6
Gotowe
|
Makaron ugotuj, dodaj do niego sos. Gotowe danie podawaj posypane płatkami drożdżowymi i świeżym tymiankiem lub oregano. |