• Home
  • Wegańskie bolognese z granulatem sojowym

Wegańskie bolognese z granulatem sojowym

0 0
Wegańskie bolognese z granulatem sojowym

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Granulat sojowy: 150g
Bulion warzywny: 400 ml
Olej rzepakowy: 2 łyżki
Cebula: 1 sztuka
Czosnek: 4 ząbki
Marchewka: 1 sztuka
Seler naciowy: 2-3 łodygi
Cukier trzcinowy: 2 łyżki
Sól: szczypta
Wino czerwone wytrawne: 150 ml
Passata pomidorowa: 700 ml
Krojone pomidory: 400g
Papryka wędzona: 2 łyżeczki
Oregano: 1 łyżeczka
Bazylia: 1 łyżeczka
Tymianek: 1/2 łyżeczki
Cynamon: szczypta
Sos sojowy: 2 łyżki
Płatki drożdżowe: 3 łyżki
Makaron spaghetti: 500g
Świeży tymianek: do podania

Klasyczny makaron bolognese w roślinnym wydaniu!

  • Serves 6
  • Medium

Ingredients

Share

Gdy myślę o tym, jaki typowo włoski sos chciałbym ukręcić do makaronu, to z automatu pierwsza myśl… SOS BOLOGNESE! Jeden z najpopularniejszych sosów na świecie, który lubi praktycznie każdy. Dzisiaj postanowiłem przygotować ten klasyczny sos do makaronu w wegańskim wydaniu. Bolognese z granulatu sojowego, to rozwiązanie o cudownym aromacie, wspaniałej teksturze i o niezapomnianym smaku.

Wegańskie bolognese z granulatem sojowym

Co prawda przygotowanie tego dania jest proste i nie zajmuje dużo czasu, ale zazwyczaj przygotowuję go więcej i mrożę, aby mieć na czarną godzinę, gdy wrócę z pracy i nie będę miał ochoty gotować nic na kolację lub na następny dzień. Wegańskie bolognese świetnie smakuje również po rozmrożeniu i podgrzaniu, dlatego też z tak wielką chęcią często po nie sięgam.

Wegańskie bolognese z granulatem sojowym

Lubisz dania z makaronem? Przetestuj koniecznie mój sposób na makaron z soczewicą. Równie sycący i pyszny, jak dzisiejsze wegańskie bolognese!

Jak podoba Ci się przepis?

Składniki

Ilość porcji:
Granulat sojowy: 150g
Bulion warzywny: 400 ml
Olej rzepakowy: 2 łyżki
Cebula: 1 sztuka
Czosnek: 4 ząbki
Marchewka: 1 sztuka
Seler naciowy: 2-3 łodygi
Cukier trzcinowy: 2 łyżki
Sól: szczypta
Wino czerwone wytrawne: 150 ml
Passata pomidorowa: 700 ml
Krojone pomidory: 400g
Papryka wędzona: 2 łyżeczki
Oregano: 1 łyżeczka
Bazylia: 1 łyżeczka
Tymianek: 1/2 łyżeczki
Cynamon: szczypta
Sos sojowy: 2 łyżki
Płatki drożdżowe: 3 łyżki
Makaron spaghetti: 500g
Świeży tymianek: do podania

Wykonanie

1
Gotowe

Granulat sojowy zalej gorącym bulionem i odstaw na 20 minut.

2
Gotowe

W dużym garnku rozgrzej olej. Cebulę pokrój w kostkę i smaż przez 5 minut na średnim ogniu.

3
Gotowe

Po tym czasie dodaj do garnka posiekany czosnek, startą na dużych oczkach marchewkę, pokrojonego cienko selera naciowego, dodaj cukier i szczyptę soli. Smaż co jakiś czas mieszając, przez około 10 minut.

4
Gotowe

Do garnka wlej wino i duś warzywa kolejne 10 minut. Następnie dodaj Passatę pomidorową, krojone pomidory i gotuj przez 15 minut.

5
Gotowe

Dodaj przyprawy, sos sojowy oraz płatki drożdżowe. Dopraw do smaku. Przełóż granulat sojowy do garnka i wymieszaj.

6
Gotowe

Makaron ugotuj, dodaj do niego sos. Gotowe danie podawaj posypane płatkami drożdżowymi i świeżym tymiankiem lub oregano.

Konrad Budzyk

abc

Wegańskie kotlety ziemniaczane a'la ruskie
previous
Wegańskie kotlety ziemniaczane a’la ruskie
CUDOWNE Kotlety sojowe z cukinią
next
CUDOWNE Kotlety sojowe z cukinią
Wegańskie kotlety ziemniaczane a'la ruskie
previous
Wegańskie kotlety ziemniaczane a’la ruskie
CUDOWNE Kotlety sojowe z cukinią
next
CUDOWNE Kotlety sojowe z cukinią
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here