Wegański makaron z soczewicą

0 0
Wegański makaron z soczewicą

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Zielona soczewica: 120g
Czerwona soczewica: 120g
Cebula: 2 sztuki
Czosnek: 4 ząbki
Oliwa: 2 łyżki
Pieczarki: 250g
Koncentrat pomidorowy: 150g
Cukier trzcinowy: 3 łyżki
Czerwone wino: 150 ml
Bulion warzywny: 800 ml
Pomidory krojone: 400g
Sos sojowy: 3 łyżki
Orzechy włoskie: 100g
Papryka wędzona: 2 łyżeczki
Oregano: 2 łyżeczki
Bazylia: 1 łyżeczka
Cynamon: szczypta
Pieprz i sól: do smaku
Dodatkowo
Makaron: 350g
Zielona pietruszka: do podania

Pyszny, sycący i pełnowartościowy sposób na udany WEGAŃSKI OBIAD!

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

  • Dodatkowo

Share

Dobry makaron, wymieszany z PRZEPYSZNYM sosem… Takie obiady uwielbiam. Inspiracją do dzisiejszego dania, był wegański sos bolognese z soczewicą. Nie miałem jednak ochoty na klasyczną wersję, w której znajduje się również marchewka i seler, tak więc postawiłem na lekką wariację tego znanego i lubianego dania. Oj ta wersja smakuje mi wyjątkowo dobrze!

Wegański makaron z soczewicą

Bazą tego cudownego sosu jest oczywiście wspomniana w tytule soczewica. Użyłem dwóch rodzajów soczewicy, czyli zielonej oraz czerwonej. Dlaczego? Przede wszystkim czerwona soczewica jest delikatniejsza i troszkę szybciej się ugotuje. Dzięki temu gdy zielona jest zrobiona w punkt, to czerwona już jest lekko rozgotowana. Taka soczewica zagęszcza i spaja sos.

Pieczarki brunatne oraz orzechy włoskie również grają w tej kompozycji istotną rolę. Te niepozorne składniki dodają nie tylko wyjątkowego smaku, ale również wprowadzają kolejną strukturę w daniu.

A skąd dzisiejszy makaron z soczewicą czerpie pełnie smaku? Z dobrej jakości koncentratu pomidorowego, pomidorów pelati, czerwonego wina, cebuli, czosnku oraz przypraw takich jak papryka wędzona, czy oregano. To te składniki nadają charakteru gotowemu daniu.

Makaron z soczewicą – KĄCIK PORAD

  • Do gotowania użyj wina wytrawnego lub półwytrawnego.
  • Pieczarki mogą być klasyczne białe, ale polecam odmianę brązową, która jest bardziej aromatyczna.
  • Gdyby gotowy sos był zbyt gęsty, to dodaj troszkę więcej wody lub bulionu.
  • Użyj dowolnego makaronu. U mnie było to tagliatelle, ale świetnie sprawdzi się również spaghetti.

Wegański makaron z soczewicą

Jak podoba Ci się przepis?

Składniki

Ilość porcji:
Zielona soczewica: 120g
Czerwona soczewica: 120g
Cebula: 2 sztuki
Czosnek: 4 ząbki
Oliwa: 2 łyżki
Pieczarki: 250g
Koncentrat pomidorowy: 150g
Cukier trzcinowy: 3 łyżki
Czerwone wino: 150 ml
Bulion warzywny: 800 ml
Pomidory krojone: 400g
Sos sojowy: 3 łyżki
Orzechy włoskie: 100g
Papryka wędzona: 2 łyżeczki
Oregano: 2 łyżeczki
Bazylia: 1 łyżeczka
Cynamon: szczypta
Pieprz i sól: do smaku
Dodatkowo
Makaron: 350g
Zielona pietruszka: do podania

Wykonanie

1
Gotowe

Obie soczewice bardzo dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą, umieść w misce i zalej dużą ilością wody. Odstaw na minimum 1 godzinę.

2
Gotowe

W dużym garnku rozgrzej oliwę. Cebulkę pokrój w drobną kostkę i smaż przez 3 minuty. Dodaj posiekany czosnek i smaż kolejne 3 minuty.

3
Gotowe

Pieczarki oczyść i pokrój w niedużą kostkę. Dodaj do garnka i smaż przez 5 minut, co jakiś czas mieszając.

4
Gotowe

Gdy pieczarki są już podsmażonej, dodaj koncentrat pomidorowy oraz cukier trzcinowy i smaż przez 5 minut. Następnie wlej wino i gotuj do momentu lekkiego odparowania (około 3-5 minut).

5
Gotowe

Do garnka dodaj namoczoną i odcedzoną soczewicę, wlej bulion warzywny oraz dodaj pomidory. Wymieszaj i gotuj na średnim ogniu do momentu, gdy zielona soczewica będzie już ugotowana - u mnie było to około 20 minut.

6
Gotowe

Pod koniec gotowania dodaj wszystkie przyprawy, sos sojowy oraz posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj i dopraw jeszcze do smaku. W razie potrzeby dolej troszkę więcej bulionu lub wody.

7
Gotowe

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron wymieszaj z gotowym sosem. Wegański makaron z soczewicą jest już gotowy. Podawaj go ze świeżą zieloną pietruszką lub bazylią. Smacznego!

Konrad Budzyk

abc

Sałatka z komosą ryżową
previous
Sałatka z komosą ryżową
Zupa ziemniaczano-porowa z białą fasolą
next
Zupa ziemniaczano-porowa z białą fasolą
Sałatka z komosą ryżową
previous
Sałatka z komosą ryżową
Zupa ziemniaczano-porowa z białą fasolą
next
Zupa ziemniaczano-porowa z białą fasolą
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here