Ingredients
-
120g Zielona soczewica
-
120g Czerwona soczewica
-
2 sztuki Cebula
-
4 ząbki Czosnek
-
2 łyżki Oliwa
-
250g Pieczarki
-
150g Koncentrat pomidorowy
-
3 łyżki Cukier trzcinowy
-
150 ml Czerwone wino
-
800 ml Bulion warzywny
-
400g Pomidory krojone
-
3 łyżki Sos sojowy
-
100g Orzechy włoskie
-
2 łyżeczki Papryka wędzona
-
2 łyżeczki Oregano
-
1 łyżeczka Bazylia
-
szczypta Cynamon
-
do smaku Pieprz i sól
-
Dodatkowo
-
350g Makaron
-
do podania Zielona pietruszka
Dobry makaron, wymieszany z PRZEPYSZNYM sosem… Takie obiady uwielbiam. Inspiracją do dzisiejszego dania, był wegański sos bolognese z soczewicą. Nie miałem jednak ochoty na klasyczną wersję, w której znajduje się również marchewka i seler, tak więc postawiłem na lekką wariację tego znanego i lubianego dania. Oj ta wersja smakuje mi wyjątkowo dobrze!
Wegański makaron z soczewicą
Bazą tego cudownego sosu jest oczywiście wspomniana w tytule soczewica. Użyłem dwóch rodzajów soczewicy, czyli zielonej oraz czerwonej. Dlaczego? Przede wszystkim czerwona soczewica jest delikatniejsza i troszkę szybciej się ugotuje. Dzięki temu gdy zielona jest zrobiona w punkt, to czerwona już jest lekko rozgotowana. Taka soczewica zagęszcza i spaja sos.
Pieczarki brunatne oraz orzechy włoskie również grają w tej kompozycji istotną rolę. Te niepozorne składniki dodają nie tylko wyjątkowego smaku, ale również wprowadzają kolejną strukturę w daniu.
A skąd dzisiejszy makaron z soczewicą czerpie pełnie smaku? Z dobrej jakości koncentratu pomidorowego, pomidorów pelati, czerwonego wina, cebuli, czosnku oraz przypraw takich jak papryka wędzona, czy oregano. To te składniki nadają charakteru gotowemu daniu.
Makaron z soczewicą – KĄCIK PORAD
- Do gotowania użyj wina wytrawnego lub półwytrawnego.
- Pieczarki mogą być klasyczne białe, ale polecam odmianę brązową, która jest bardziej aromatyczna.
- Gdyby gotowy sos był zbyt gęsty, to dodaj troszkę więcej wody lub bulionu.
- Użyj dowolnego makaronu. U mnie było to tagliatelle, ale świetnie sprawdzi się również spaghetti.
Składniki
Zielona soczewica: 120g | |
Czerwona soczewica: 120g | |
Cebula: 2 sztuki | |
Czosnek: 4 ząbki | |
Oliwa: 2 łyżki | |
Pieczarki: 250g | |
Koncentrat pomidorowy: 150g | |
Cukier trzcinowy: 3 łyżki | |
Czerwone wino: 150 ml | |
Bulion warzywny: 800 ml | |
Pomidory krojone: 400g | |
Sos sojowy: 3 łyżki | |
Orzechy włoskie: 100g | |
Papryka wędzona: 2 łyżeczki | |
Oregano: 2 łyżeczki | |
Bazylia: 1 łyżeczka | |
Cynamon: szczypta | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Dodatkowo |
|
Makaron: 350g | |
Zielona pietruszka: do podania |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Obie soczewice bardzo dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą, umieść w misce i zalej dużą ilością wody. Odstaw na minimum 1 godzinę. |
2
Gotowe
|
W dużym garnku rozgrzej oliwę. Cebulkę pokrój w drobną kostkę i smaż przez 3 minuty. Dodaj posiekany czosnek i smaż kolejne 3 minuty. |
3
Gotowe
|
Pieczarki oczyść i pokrój w niedużą kostkę. Dodaj do garnka i smaż przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. |
4
Gotowe
|
Gdy pieczarki są już podsmażonej, dodaj koncentrat pomidorowy oraz cukier trzcinowy i smaż przez 5 minut. Następnie wlej wino i gotuj do momentu lekkiego odparowania (około 3-5 minut). |
5
Gotowe
|
Do garnka dodaj namoczoną i odcedzoną soczewicę, wlej bulion warzywny oraz dodaj pomidory. Wymieszaj i gotuj na średnim ogniu do momentu, gdy zielona soczewica będzie już ugotowana - u mnie było to około 20 minut. |
6
Gotowe
|
Pod koniec gotowania dodaj wszystkie przyprawy, sos sojowy oraz posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj i dopraw jeszcze do smaku. W razie potrzeby dolej troszkę więcej bulionu lub wody. |
7
Gotowe
|
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron wymieszaj z gotowym sosem. Wegański makaron z soczewicą jest już gotowy. Podawaj go ze świeżą zieloną pietruszką lub bazylią. Smacznego! |