Boczniaki panierowane

0 0
Boczniaki panierowane

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Boczniaki: 500g
Mleko roślinne: 300 ml
Mąka pszenna: 150g
Papryka wędzona: 1 łyżeczka
Czosnek granulowany: 1 łyżeczka
Sól: 1/2 łyżeczki
Bułka tarta: 300g
Olej rzepakowy: do smażenia

Chrupiące i jędrne boczniaki w panierce... CUDOWNE!

  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

Share

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na boczniaki panierowane. Prosty sposób na smakowity i chrupiący dodatek np. do położenia na tortilli. W towarzystwie pomidora, ogórka, hummusu, sosu Sriracha i zieleniny smakuje najlepiej. Nie masz pomysłu na kolację? Spróbuj skręcić tortillę z boczniakami w panierce!

Boczniaki panierowane

Boczniaki panierowane

Zanim wejdziemy do kuchni, musimy zadecydować po jaki olej sięgniemy do smażenia boczniaków, aby były one najlepsze dla naszego zdrowia, jak i dla planety.

Ja wybieram olej rzepakowy rafinowany. Ma on znaczną przewagę nad m.in. bardzo popularnym olejem kokosowym, ponieważ ma:

  1. Niską zawartość tłuszczów nasyconych (tylko 7%).
  2. Wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu oleinowego (JNKT) oraz kwasów omega-6 i omega-3.
  3. Korzystną proporcję kwasów omega-6 do omega-3 (2:1).
  4. Wysoki punkt dymienia (242°C), co sprawia, że jest odpowiedni do wielu zastosowań kulinarnych, w tym do smażenia.
  5. Zawartość witaminy E, która pełni funkcję ochronną dla nienasyconych kwasów tłuszczowych.
  6. Rzepak jest uprawiany w Polsce, tak więc sięgając po olej rzepakowy, jemy to, co rośnie u nas!
  7. Do uprawy palm na olej kokosowy i palmowy, są wycinane lasy tropikalne, które są naturalnym siedliskiem wielu zwierząt. Wybierając nasz lokalny olej rzepakowy chronisz lasy i zwierzęta w nich żyjące.

Boczniaki panierowane

Jak podoba Ci się przepis?

Składniki

Ilość porcji:
Boczniaki: 500g
Mleko roślinne: 300 ml
Mąka pszenna: 150g
Papryka wędzona: 1 łyżeczka
Czosnek granulowany: 1 łyżeczka
Sól: 1/2 łyżeczki
Bułka tarta: 300g
Olej rzepakowy: do smażenia

Wykonanie

1
Gotowe

Boczniaki oczyść pod wodą i osusz ręcznikiem papierowym.

2
Gotowe

Mleko roślinne, mąkę, paprykę, czosnek i sól umieść w misce. Wymieszaj przy pomocy trzepaczki bardzo odkładnie. Powinno wyjść ciasto o gęstości tego na naleśniki.

3
Gotowe

Rozgrzej olej rzepakowy rafinowany, aby móc smażyć boczniaki na głębokim tłuszczu.

4
Gotowe

Boczniaki umieść w cieście i następnie obtocz w bułce tartej.

5
Gotowe

Smaż z obu stron, a na koniec odsącz na ręczniku papierowym.

6
Gotowe

Gotowe boczniaki w panierce podawaj na tortilli z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Konrad Budzyk

abc

Curry z kalafiora i białej fasoli
previous
Curry z kalafiora i białej fasoli
Korzenne drożdżówki
next
Korzenne drożdżówki
Curry z kalafiora i białej fasoli
previous
Curry z kalafiora i białej fasoli
Korzenne drożdżówki
next
Korzenne drożdżówki
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x