Ingredients
-
Na ciasto
-
250 ml Mleko roślinne
-
100g Cukier trzcinowy
-
7g Drożdże instant
-
500g Mąka pszenna
-
80 ml Olej rzepakowy
-
1/4 łyżeczki Sól
-
Na nadzienie
-
400g Jagody
-
2 łyżki Skrobia ziemniaczana
-
3 łyżki Cukier trzcinowy
-
Na kruszonkę
-
75g Mąka pszenna
-
50g Cukier
-
50g Masło roślinne
-
Na lukier
-
8 łyżek Cukier puder
-
2 łyżki Sok z cytryny
-
Dodatkowo
-
do posmarowania Mleko roślinne
Kwintesencją lata i letnich wypieków z całą pewnością są drożdżówki z jagodami. Obowiązkowo okrągłe, z obszernym wgłębieniem, w którym zmieści się duża ilość jagód. Drożdżówki z jagodami oczywiście muszą być zwieńczone kruszonką i odrobiną lukru lub cukru pudru… Oj jak ja kocham takie domowe słodkości.
Drożdżówki z jagodami i kruszonką
Puszyste, idealnie słodkie, z dużą ilością nadzienia, przypieczoną kruszonką i cytrynowym lukrem… Nie znam osoby, która pogardziłaby takim wspaniałym wypiekiem. Cudownie komponują się z popołudniową kawką, zaraz po równie znakomitym obiedzie.
Do przygotowania dzisiejszych drożdżówek możesz użyć tytułowych jagód leśnych, jak i borówek amerykańskich. Te pierwsze będą zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem, ale jeśli nie możesz ich upolować na straganie lub znaleźć w lesie, to borówki amerykańskie mogą je spokojnie zastąpić. Tym razem moje drożdżówki z jagodami przygotowałem z borówek amerykańskich i muszę przyznać, że… TEN SMAK UZALEŻNIA!
Składniki
Na ciasto |
|
Mleko roślinne: 250 ml | |
Cukier trzcinowy: 100g | |
Drożdże instant: 7g | |
Mąka pszenna: 500g | |
Olej rzepakowy: 80 ml | |
Sól: 1/4 łyżeczki | |
Na nadzienie |
|
Jagody: 400g | |
Skrobia ziemniaczana: 2 łyżki | |
Cukier trzcinowy: 3 łyżki | |
Na kruszonkę |
|
Mąka pszenna: 75g | |
Cukier: 50g | |
Masło roślinne: 50g | |
Na lukier |
|
Cukier puder: 8 łyżek | |
Sok z cytryny: 2 łyżki | |
Dodatkowo |
|
Mleko roślinne: do posmarowania |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Jak zrobić ciasto na drożdżówki?Wszystkie składniki na ciasto umieść z misce i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsyp delikatnie mąką. Odstaw do wyrośnięcia na 30-45 minut. |
2
Gotowe
|
Jak zrobić nadzienie?W międzyczasie jagody umyj i delikatnie osusz. Przełóż je do miski i obtocz w skrobi ziemniaczanej i cukrze. |
3
Gotowe
|
Jak zrobić kruszonkę?W mniejszej miseczce umieść składniki na kruszonkę - pamiętaj, aby masło było miękkie. Wyrabiaj kruszonkę palcami przez kilka chwil, to momentu, aż wszystkie składniki się połączą. |
4
Gotowe
|
Jak zrobić lukier?Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny. Jeśli lukier jest zbyt lejący się, to dodaj odrobinę cukru pudru i ponownie wymieszaj. |
5
Gotowe
|
Jak zrobić drożdżówki z jagodami?Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski i wyrabiaj przez chwilę. Następnie podziel na 10 równych części i zrób z nich kulki. |
6
Gotowe
|
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Kulki pojedynczo układaj na blaszce zostawiając między nimi odstępy, następnie przy pomocy szklanki rób wgłębienie w środku - ja lubię, gdy ranty są małe, a nadzienia dużo. |
7
Gotowe
|
Do każdego wgłębienie wsyp po 3-4 łyżki jagód, następnie posmaruj ranty mlekiem roślinnym, posyp kruszonką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut. Gdy drożdżówki z jagodami są już upieczone odstaw je do przestygnięcia. |
8
Gotowe
|
Przestudzone drożdżówki z jagodami polej delikatnie lukrem i zajadaj. Smacznego! |