Drożdżówki z jagodami i kruszonką

0 0
Drożdżówki z jagodami i kruszonką

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Na ciasto
Mleko roślinne: 250 ml
Cukier trzcinowy: 100g
Drożdże instant: 7g
Mąka pszenna: 500g
Olej rzepakowy: 80 ml
Sól: 1/4 łyżeczki
Na nadzienie
Jagody: 400g
Skrobia ziemniaczana: 2 łyżki
Cukier trzcinowy: 3 łyżki
Na kruszonkę
Mąka pszenna: 75g
Cukier: 50g
Masło roślinne: 50g
Na lukier
Cukier puder: 8 łyżek
Sok z cytryny: 2 łyżki
Dodatkowo
Mleko roślinne: do posmarowania

Puszyste, idealnie słodkie, ze wspaniałą kruszonką na wierzchu... Cudowny wypiek do popołudniowej kawki!

  • Serves 10
  • Medium

Ingredients

  • Na ciasto

  • Na nadzienie

  • Na kruszonkę

  • Na lukier

  • Dodatkowo

Share

Kwintesencją lata i letnich wypieków z całą pewnością są drożdżówki z jagodami. Obowiązkowo okrągłe, z obszernym wgłębieniem, w którym zmieści się duża ilość jagód. Drożdżówki z jagodami oczywiście muszą być zwieńczone kruszonką i odrobiną lukru lub cukru pudru… Oj jak ja kocham takie domowe słodkości.

Drożdżówki z jagodami i kruszonką

Puszyste, idealnie słodkie, z dużą ilością nadzienia, przypieczoną kruszonką i cytrynowym lukrem… Nie znam osoby, która pogardziłaby takim wspaniałym wypiekiem. Cudownie komponują się z popołudniową kawką, zaraz po równie znakomitym obiedzie.

Do przygotowania dzisiejszych drożdżówek możesz użyć tytułowych jagód leśnych, jak i borówek amerykańskich. Te pierwsze będą zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem, ale jeśli nie możesz ich upolować na straganie lub znaleźć w lesie, to borówki amerykańskie mogą je spokojnie zastąpić. Tym razem moje drożdżówki z jagodami przygotowałem z borówek amerykańskich i muszę przyznać, że… TEN SMAK UZALEŻNIA!

Drożdżówki z jagodami i kruszonką

Jak podoba Ci się przepis?

Składniki

Ilość porcji:
Na ciasto
Mleko roślinne: 250 ml
Cukier trzcinowy: 100g
Drożdże instant: 7g
Mąka pszenna: 500g
Olej rzepakowy: 80 ml
Sól: 1/4 łyżeczki
Na nadzienie
Jagody: 400g
Skrobia ziemniaczana: 2 łyżki
Cukier trzcinowy: 3 łyżki
Na kruszonkę
Mąka pszenna: 75g
Cukier: 50g
Masło roślinne: 50g
Na lukier
Cukier puder: 8 łyżek
Sok z cytryny: 2 łyżki
Dodatkowo
Mleko roślinne: do posmarowania

Wykonanie

1
Gotowe

Jak zrobić ciasto na drożdżówki?

Wszystkie składniki na ciasto umieść z misce i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsyp delikatnie mąką. Odstaw do wyrośnięcia na 30-45 minut.

2
Gotowe

Jak zrobić nadzienie?

W międzyczasie jagody umyj i delikatnie osusz. Przełóż je do miski i obtocz w skrobi ziemniaczanej i cukrze.

3
Gotowe

Jak zrobić kruszonkę?

W mniejszej miseczce umieść składniki na kruszonkę - pamiętaj, aby masło było miękkie. Wyrabiaj kruszonkę palcami przez kilka chwil, to momentu, aż wszystkie składniki się połączą.

4
Gotowe

Jak zrobić lukier?

Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny. Jeśli lukier jest zbyt lejący się, to dodaj odrobinę cukru pudru i ponownie wymieszaj.

5
Gotowe

Jak zrobić drożdżówki z jagodami?

Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski i wyrabiaj przez chwilę. Następnie podziel na 10 równych części i zrób z nich kulki.

6
Gotowe

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Kulki pojedynczo układaj na blaszce zostawiając między nimi odstępy, następnie przy pomocy szklanki rób wgłębienie w środku - ja lubię, gdy ranty są małe, a nadzienia dużo.

7
Gotowe

Do każdego wgłębienie wsyp po 3-4 łyżki jagód, następnie posmaruj ranty mlekiem roślinnym, posyp kruszonką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut. Gdy drożdżówki z jagodami są już upieczone odstaw je do przestygnięcia.

8
Gotowe

Przestudzone drożdżówki z jagodami polej delikatnie lukrem i zajadaj. Smacznego!

Konrad Budzyk

abc

Kaszotto z bobem i kurkami
previous
Kaszotto z bobem i kurkami
Zupa krem z cukinii
next
Zupa krem z cukinii
Kaszotto z bobem i kurkami
previous
Kaszotto z bobem i kurkami
Zupa krem z cukinii
next
Zupa krem z cukinii
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here