Wegańskie gofry z fasoli

0 0
Wegańskie gofry z fasoli

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Biała fasola: 1 puszka
Mleko roślinne: 150g
Olej: 3 łyżki
Mąka pszenna: 100g
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Papryka wędzona: 1/2 łyżeczki
Tymianek: 1/2 łyżeczki
Kumin: 1/4 łyżeczki
Pieprz ziołowy: szczypta
Sól: 1/3 łyżeczki

Zrób wytrawne, wysokobiałkowe gofry, które są idealne na zdrowe śniadanie!

  • Serves 5
  • Medium

Ingredients

Share

Ostatnio staram się ograniczać pieczywo, zwłaszcza to kupowane w supermarketach. Świetną alternatywą dla klasycznych bułek i chleba, okazują się gofry! Ich przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, więc nawet z rana można sobie pozwolić, na upieczenie świeżych goferków. Dzisiaj mam dla Was, jak i oczywiście dla siebie przepis na gofry z fasoli, które są stosunkowo wysokobiałkowe, pełnowartościowe i sycące!

Wegańskie gofry z fasoli

U mnie dzisiejsze gofry z fasoli bardzo często są wykorzystywane na śniadanie. Dzisiaj zrobiłem je z awokado, tofucznicą, która jest z dodatkiem papryki oraz wegańskimi kiełbaskami. Takie połączenie, to prawdziwy HICIOR!

Pewnie zastanawiasz się, czy gofry z fasoli smakują tak, jak klasyczne gofry… Odpowiedź jest bardzo prosta… Oczywiście, że nie! Jest tutaj mocno wyczuwalna fasola, same gofry są pulchne, ale przez dodanie fasoli mogą być lekko „gliniaste”. Wszystko zależy od tego, jak grube gofry upieczemy w naszej gofrownicy. Tak czy siak, jest to ostatnio jedno z moich ulubionych zamienników pieczywa i zachęcam Cię do wypróbowania.

Jak podoba Ci się przepis?

Składniki

Ilość porcji:
Biała fasola: 1 puszka
Mleko roślinne: 150g
Olej: 3 łyżki
Mąka pszenna: 100g
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Papryka wędzona: 1/2 łyżeczki
Tymianek: 1/2 łyżeczki
Kumin: 1/4 łyżeczki
Pieprz ziołowy: szczypta
Sól: 1/3 łyżeczki

Wykonanie

1
Gotowe

Fasolę odcedź, przepłucz bardzo dokładnie pod bieżącą wodą.

2
Gotowe

Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i zblenduj na gładką masę.

3
Gotowe

Rozgrzej gofrownicę, opcjonalnie wysmaruj ją delikatnie olejem.

4
Gotowe

Smaż gofry porcjami (u mnie wyszło 5 sztuk) i odstawiaj na kratkę do przestygnięcia.

5
Gotowe

Zajadaj jeszcze świeże z ulubionymi dodatkami.

Konrad Budzyk

abc

Wegańska zupa meksykańska
previous
Wegańska zupa meksykańska
Makaron z pieczonymi warzywami
next
Makaron z pieczonymi warzywami i pesto pietruszkowym
Wegańska zupa meksykańska
previous
Wegańska zupa meksykańska
Makaron z pieczonymi warzywami
next
Makaron z pieczonymi warzywami i pesto pietruszkowym
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x