Ingredients
-
1 puszka Biała fasola
-
150g Mleko roślinne
-
3 łyżki Olej
-
100g Mąka pszenna
-
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
-
1/2 łyżeczki Papryka wędzona
-
1/2 łyżeczki Tymianek
-
1/4 łyżeczki Kumin
-
szczypta Pieprz ziołowy
-
1/3 łyżeczki Sól
Ostatnio staram się ograniczać pieczywo, zwłaszcza to kupowane w supermarketach. Świetną alternatywą dla klasycznych bułek i chleba, okazują się gofry! Ich przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, więc nawet z rana można sobie pozwolić, na upieczenie świeżych goferków. Dzisiaj mam dla Was, jak i oczywiście dla siebie przepis na gofry z fasoli, które są stosunkowo wysokobiałkowe, pełnowartościowe i sycące!
Wegańskie gofry z fasoli
U mnie dzisiejsze gofry z fasoli bardzo często są wykorzystywane na śniadanie. Dzisiaj zrobiłem je z awokado, tofucznicą, która jest z dodatkiem papryki oraz wegańskimi kiełbaskami. Takie połączenie, to prawdziwy HICIOR!
Pewnie zastanawiasz się, czy gofry z fasoli smakują tak, jak klasyczne gofry… Odpowiedź jest bardzo prosta… Oczywiście, że nie! Jest tutaj mocno wyczuwalna fasola, same gofry są pulchne, ale przez dodanie fasoli mogą być lekko „gliniaste”. Wszystko zależy od tego, jak grube gofry upieczemy w naszej gofrownicy. Tak czy siak, jest to ostatnio jedno z moich ulubionych zamienników pieczywa i zachęcam Cię do wypróbowania.
Składniki
Biała fasola: 1 puszka | |
Mleko roślinne: 150g | |
Olej: 3 łyżki | |
Mąka pszenna: 100g | |
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka | |
Papryka wędzona: 1/2 łyżeczki | |
Tymianek: 1/2 łyżeczki | |
Kumin: 1/4 łyżeczki | |
Pieprz ziołowy: szczypta | |
Sól: 1/3 łyżeczki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Fasolę odcedź, przepłucz bardzo dokładnie pod bieżącą wodą. |
2
Gotowe
|
Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i zblenduj na gładką masę. |
3
Gotowe
|
Rozgrzej gofrownicę, opcjonalnie wysmaruj ją delikatnie olejem. |
4
Gotowe
|
Smaż gofry porcjami (u mnie wyszło 5 sztuk) i odstawiaj na kratkę do przestygnięcia. |
5
Gotowe
|
Zajadaj jeszcze świeże z ulubionymi dodatkami. |