Korzenne drożdżówki

0 0
Korzenne drożdżówki

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Na ciasto
Świeże drożdże: 40g
Mleko owsiane: 400 ml
Cukier trzcinowy: 7 łyżek
Mąka pszenna: 800g
Eleplant: 100g
Sól: 1/2 łyżeczki
Na nadzienie
Korzenne ciasteczka: 125g
Eleplant: 100g
Mleko owsiane: 50 ml
Cukier trzcinowy: 6 łyżek
Cynamon: 1/2 łyżeczki

Masz ochotę na chwilę zapomnienia? Zrób ślimaczki korzenne i daj się porwać tym obłędnym, aromatycznym i puszystym drożdżówkom!

  • Serves 15
  • Medium

Ingredients

  • Na ciasto

  • Na nadzienie

Share

Korzenne drożdżówki, to moja propozycja na smakowity świąteczny, zimowy wypiek. Podczas pieczenia po domu unosi się przepiękny zapach cynamonu i świeżego pieczywa… To jest dla mnie najcudowniejszym, relaksujący i pozytywnie nastrajającym do życia zapach!

Korzenne drożdżówki

Dzisiejszymi drożdżówkami częstowałem dzieci, osoby w średnim wieku, jak i te starsze. Każdemu wybitnie posmakowały te przepyszne korzenne ślimaczki, a dowodem na to są wielokrotne dokładki, drożdżówki trzymane kurczowo w obu rękach, aby nikt ich przypadkiem nie zabrał oraz fakt, że cała blaszka drożdżówek znikła, zanim zdążyłem sam się nimi porządnie nacieszyć!

Korzenne drożdżówki

Przygotowując tak smakowite wypieki, warto pomyśleć o osobach, które mają nietolerancje na nabiał lub po prostu – tak jak ja – nie jedzą produktów odzwierzęcych. Dzisiejszy przepis jest w 100% wegański i nadal cudownie pyszny, ponieważ… Wegańskie wypieki są naprawdę pełnowartościowe w smaku i zachwycą każdego!

Do przygotowania dzisiejszych ślimaczków niezbędne będą dowolne wegańskie korzenne ciasteczka oraz Eleplant, czyli roślinna alternatywa masła. Dlaczego Eleplant? Jest wegański, ma maślany smak i bardzo dobry skład! Dostaniesz je m.in. w Lidlu, Auchan, Kauflandzie i innych dużych marketach!

Korzenne drożdżówki

Przepis na korzenne drożdżówki jest sponsorowany przez markę Eleplant, którą Wam serdecznie polecam.

Lubisz takie domowe wypieki? Zobacz koniecznie mój ostatni przepis na drożdżówki z jagodami. Ich przygotowanie jest banalnie proste! Wystarczy, że zdobędziesz jagody z lasu lub borówki amerykańskie, które są w każdym większym sklepie.

Materiał powstał we współpracy z @eleplant.polska

Jak podoba Ci się przepis?

Składniki

Ilość porcji:
Na ciasto
Świeże drożdże: 40g
Mleko owsiane: 400 ml
Cukier trzcinowy: 7 łyżek
Mąka pszenna: 800g
Eleplant: 100g
Sól: 1/2 łyżeczki
Na nadzienie
Korzenne ciasteczka: 125g
Eleplant: 100g
Mleko owsiane: 50 ml
Cukier trzcinowy: 6 łyżek
Cynamon: 1/2 łyżeczki

Wykonanie

1
Gotowe

Drożdże, mleko owsiane oraz cukier wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie w misce, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.

2
Gotowe

Po tym czasie dodaj mąkę, roztopionego Eleplanta oraz sól i wyrabiaj ciasto przez 5 minut. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej mąki. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

3
Gotowe

Ciasteczka umieść w kielichu blendera i zblenduj na pył. Dodaj roztopionego Eleplanta, wlej mleko owsiane, wsyp cukier i cynamon. Zblenduj na gładko.

4
Gotowe

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 45x30cm. Posmaruj ciasto dokładnie nadzieniem (pozostawiając kilka łyżek do dekoracji) i zwiń. Następnie ostrożnie pokrój na kawałki o grubości 2-3cm. Dla ułatwienia możesz ciasto podzielić na 2 części i osobno jest posmarować, zwinąć i pokroić.

5
Gotowe

Wysmaruj blaszkę pozostałym papierkiem po Eleplancie, aby ją natłuścić i układaj ślimaczki lekko je dociskając. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz ślimaczki przez około 25-30 minut. Następnie wyjmij gdy są już rumiane i odstaw do przestygnięcia.

6
Gotowe

Udekoruj korzenne drożdżówki pokruszonymi ciasteczkami i odrobiną pozostałego nadzienia. Smacznego!

Konrad Budzyk

abc

Boczniaki panierowane
previous
Boczniaki panierowane
Wegański Butter Chicken
next
Wegański Butter Chicken
Boczniaki panierowane
previous
Boczniaki panierowane
Wegański Butter Chicken
next
Wegański Butter Chicken
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here