Ingredients
-
Na ciasto
-
40g Świeże drożdże
-
400 ml Mleko owsiane
-
7 łyżek Cukier trzcinowy
-
800g Mąka pszenna
-
100g Eleplant
-
1/2 łyżeczki Sól
-
Na nadzienie
-
125g Korzenne ciasteczka
-
100g Eleplant
-
50 ml Mleko owsiane
-
6 łyżek Cukier trzcinowy
-
1/2 łyżeczki Cynamon
Korzenne drożdżówki, to moja propozycja na smakowity świąteczny, zimowy wypiek. Podczas pieczenia po domu unosi się przepiękny zapach cynamonu i świeżego pieczywa… To jest dla mnie najcudowniejszym, relaksujący i pozytywnie nastrajającym do życia zapach!
Korzenne drożdżówki
Dzisiejszymi drożdżówkami częstowałem dzieci, osoby w średnim wieku, jak i te starsze. Każdemu wybitnie posmakowały te przepyszne korzenne ślimaczki, a dowodem na to są wielokrotne dokładki, drożdżówki trzymane kurczowo w obu rękach, aby nikt ich przypadkiem nie zabrał oraz fakt, że cała blaszka drożdżówek znikła, zanim zdążyłem sam się nimi porządnie nacieszyć!
Przygotowując tak smakowite wypieki, warto pomyśleć o osobach, które mają nietolerancje na nabiał lub po prostu – tak jak ja – nie jedzą produktów odzwierzęcych. Dzisiejszy przepis jest w 100% wegański i nadal cudownie pyszny, ponieważ… Wegańskie wypieki są naprawdę pełnowartościowe w smaku i zachwycą każdego!
Do przygotowania dzisiejszych ślimaczków niezbędne będą dowolne wegańskie korzenne ciasteczka oraz Eleplant, czyli roślinna alternatywa masła. Dlaczego Eleplant? Jest wegański, ma maślany smak i bardzo dobry skład! Dostaniesz je m.in. w Lidlu, Auchan, Kauflandzie i innych dużych marketach!
Przepis na korzenne drożdżówki jest sponsorowany przez markę Eleplant, którą Wam serdecznie polecam.
Lubisz takie domowe wypieki? Zobacz koniecznie mój ostatni przepis na drożdżówki z jagodami. Ich przygotowanie jest banalnie proste! Wystarczy, że zdobędziesz jagody z lasu lub borówki amerykańskie, które są w każdym większym sklepie.
Materiał powstał we współpracy z @eleplant.polska
Składniki
Na ciasto |
|
Świeże drożdże: 40g | |
Mleko owsiane: 400 ml | |
Cukier trzcinowy: 7 łyżek | |
Mąka pszenna: 800g | |
Eleplant: 100g | |
Sól: 1/2 łyżeczki | |
Na nadzienie |
|
Korzenne ciasteczka: 125g | |
Eleplant: 100g | |
Mleko owsiane: 50 ml | |
Cukier trzcinowy: 6 łyżek | |
Cynamon: 1/2 łyżeczki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|
|
5
Gotowe
|
|
6
Gotowe
|