Ingredients
-
Na spód
-
100g Wegańska margaryna
-
150g Mąka pszenna
-
40g Cukier
-
25g Skrobia ziemniaczana
-
1-2 łyżki Mleko roślinne
-
1/2 łyżeczki Proszek do pieczenia
-
szczypta Sól
-
Na masę serową
-
4 kostki Tofu naturalne
-
400g Mleczko kokosowe
-
200 ml Mleko roślinne
-
150g Cukier
-
60-80g Budyń waniliowy
-
5 łyżek Sok z cytryny
-
1/2 łyżeczki Sól
-
Dodatkowo
-
1 tabliczka Czekolada
W moim rodzinnym domu najpopularniejszym ciastem był z całą pewnością sernik. Gdy przychodziły święta, zbliżała się jakaś uroczysta okazja lub po prostu spodziewaliśmy się gości przy niedzielnym obiedzie, wtedy zawsze cieszył oko i podniebienia. Od kiedy przeszedłem na weganizm, musiałem pokombinować z przepisem i tak właśnie powstał dzisiejszy wegański sernik z tofu, czyli tzw. TOFURNIK!
Wegański sernik z tofu
Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych składników i szczyptę chęci. Odwiedzając dowolny popularny dyskont spożywczy znajdziesz wszystkie niezbędne składniki.
Pieczony tofurnik – KĄCIK PORAD
- Foremkę jakiej użyłem do pieczenia, to tortownica o średnicy 24cm.
- Tofu naturalne najczęściej kupuję w popularnych dyskontach i takie też polecam.
- Czekoladę, którą polecam użyć do polewy, to wegańska czekolada nadziewana masłem orzechowym. Smakuje świetnie i nie potrzebuje dodawania mleka roślinnego podczas topienia.
- Mleko roślinne, którego używam obecnie najczęściej, to owsiane barista i takie też polecam, ale tutaj sprawdzi się również każde inne, które akurat masz w lodówce.
- Gotowy wegański sernik przechowuj szczelnie zamknięty w lodowce przez maksymalnie 4-5 dni, ale… im jest świeższy, tym smaczniejszy.
Lubisz domowe wypieki? Sprawdź koniecznie przepis na korzenne drożdżówki, które ukręciłem z popularnych ciasteczek korzennych. Poza nimi mogą Cię zainteresować klasyczne drożdżówki z jagodami… Mniam!
Składniki
Na spód |
|
Wegańska margaryna: 100g | |
Mąka pszenna: 150g | |
Cukier: 40g | |
Skrobia ziemniaczana: 25g | |
Mleko roślinne: 1-2 łyżki | |
Proszek do pieczenia: 1/2 łyżeczki | |
Sól: szczypta | |
Na masę serową |
|
Tofu naturalne: 4 kostki | |
Mleczko kokosowe: 400g | |
Mleko roślinne: 200 ml | |
Cukier: 150g | |
Budyń waniliowy: 60-80g | |
Sok z cytryny: 5 łyżek | |
Sól: 1/2 łyżeczki | |
Dodatkowo |
|
Czekolada: 1 tabliczka |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Miękką margarynę, mąkę pszenną, cukier, skrobię ziemniaczaną, mleko i proszek do pieczenia oraz sól umieść w misce i zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy będzie już gładkie, odstaw je do lodówki na co najmniej 1 godzinę. |
2
Gotowe
|
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra – dół). |
3
Gotowe
|
Tortownicę (o średnicy 24 cm) wyłóż pergaminem. |
4
Gotowe
|
Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj. Wyłóż ciastem dno tortownicy i ponakłuwaj je widelcem. Wstaw do piekarnika i piecz około 15 minut lub do momentu, gdy spód zacznie robić się rumiany. |
5
Gotowe
|
W kielichu blendera umieść tofu, mleczko kokosowe (twardą część), mleko roślinne, cukier, budyń, sok z cytryny i sól. Miksu całość do uzyskania jednolitej konsystencji. |
6
Gotowe
|
Wyjmij foremkę z piekarnika. Przelej o niej całą masę z blendera i włóż foremkę z powrotem do piekarnika. |
7
Gotowe
|
Piecz około 1,5 godziny lub do momentu, gdy góra ciasta zrobi się rumiana. |
8
Gotowe
|
Po zakończeniu pieczenia wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Ciasto pozostaw w piekarniku jeszcze przez godzinę. Po tym czasie możesz je przełożyć do lodówki – najlepiej na całą noc. |
9
Gotowe
|
Następnego dnia roztop w kąpieli wodnej czekoladę, polej nią ciasto i wstaw z powrotem do lodówki na 20–30 minut. Kiedy czekolada stężeje, możesz już kroić ciasto. |