• Home
  • Wegański sernik z tofu

Wegański sernik z tofu

0 0
Wegański sernik z tofu

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Na spód
Wegańska margaryna: 100g
Mąka pszenna: 150g
Cukier: 40g
Skrobia ziemniaczana: 25g
Mleko roślinne: 1-2 łyżki
Proszek do pieczenia: 1/2 łyżeczki
Sól: szczypta
Na masę serową
Tofu naturalne: 4 kostki
Mleczko kokosowe: 400g
Mleko roślinne: 200 ml
Cukier: 150g
Budyń waniliowy: 60-80g
Sok z cytryny: 5 łyżek
Sól: 1/2 łyżeczki
Dodatkowo
Czekolada: 1 tabliczka

Chcesz przygotować IDEALNY sernik bez laktozy i jajek? Zrób wegański tofurnik, który na pewno Cię zachwyci!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

  • Na spód

  • Na masę serową

  • Dodatkowo

Share

W moim rodzinnym domu najpopularniejszym ciastem był z całą pewnością sernik. Gdy przychodziły święta, zbliżała się jakaś uroczysta okazja lub po prostu spodziewaliśmy się gości przy niedzielnym obiedzie, wtedy zawsze cieszył oko i podniebienia. Od kiedy przeszedłem na weganizm, musiałem pokombinować z przepisem i tak właśnie powstał dzisiejszy wegański sernik z tofu, czyli tzw. TOFURNIK!

Wegański sernik z tofu

Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych składników i szczyptę chęci. Odwiedzając dowolny popularny dyskont spożywczy znajdziesz wszystkie niezbędne składniki.

Pieczony tofurnik – KĄCIK PORAD

  • Foremkę jakiej użyłem do pieczenia, to tortownica o średnicy 24cm.
  • Tofu naturalne najczęściej kupuję w popularnych dyskontach i takie też polecam.
  • Czekoladę, którą polecam użyć do polewy, to wegańska czekolada nadziewana masłem orzechowym. Smakuje świetnie i nie potrzebuje dodawania mleka roślinnego podczas topienia.
  • Mleko roślinne, którego używam obecnie najczęściej, to owsiane barista i takie też polecam, ale tutaj sprawdzi się również każde inne, które akurat masz w lodówce.
  • Gotowy wegański sernik przechowuj szczelnie zamknięty w lodowce przez maksymalnie 4-5 dni, ale… im jest świeższy, tym smaczniejszy.

Lubisz domowe wypieki? Sprawdź koniecznie przepis na korzenne drożdżówki, które ukręciłem z popularnych ciasteczek korzennych. Poza nimi mogą Cię zainteresować klasyczne drożdżówki z jagodami… Mniam!

Jak podoba Ci się przepis?




Składniki

Ilość porcji:
Na spód
Wegańska margaryna: 100g
Mąka pszenna: 150g
Cukier: 40g
Skrobia ziemniaczana: 25g
Mleko roślinne: 1-2 łyżki
Proszek do pieczenia: 1/2 łyżeczki
Sól: szczypta
Na masę serową
Tofu naturalne: 4 kostki
Mleczko kokosowe: 400g
Mleko roślinne: 200 ml
Cukier: 150g
Budyń waniliowy: 60-80g
Sok z cytryny: 5 łyżek
Sól: 1/2 łyżeczki
Dodatkowo
Czekolada: 1 tabliczka

Wykonanie

1
Gotowe

Miękką margarynę, mąkę pszenną, cukier, skrobię ziemniaczaną, mleko i proszek do pieczenia oraz sól umieść w misce i zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy będzie już gładkie, odstaw je do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

2
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra – dół).

3
Gotowe

Tortownicę (o średnicy 24 cm) wyłóż pergaminem.

4
Gotowe

Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj. Wyłóż ciastem dno tortownicy i ponakłuwaj je widelcem. Wstaw do piekarnika i piecz około 15 minut lub do momentu, gdy spód zacznie robić się rumiany.

5
Gotowe

W kielichu blendera umieść tofu, mleczko kokosowe (twardą część), mleko roślinne, cukier, budyń, sok z cytryny i sól. Miksu całość do uzyskania jednolitej konsystencji.

6
Gotowe

Wyjmij foremkę z piekarnika. Przelej o niej całą masę z blendera i włóż foremkę z powrotem do piekarnika.

7
Gotowe

Piecz około 1,5 godziny lub do momentu, gdy góra ciasta zrobi się rumiana.

8
Gotowe

Po zakończeniu pieczenia wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Ciasto pozostaw w piekarniku jeszcze przez godzinę. Po tym czasie możesz je przełożyć do lodówki – najlepiej na całą noc.

9
Gotowe

Następnego dnia roztop w kąpieli wodnej czekoladę, polej nią ciasto i wstaw z powrotem do lodówki na 20–30 minut. Kiedy czekolada stężeje, możesz już kroić ciasto.

Konrad Budzyk

abc

CUDOWNE Kotlety sojowe z cukinią
previous
CUDOWNE Kotlety sojowe z cukinią
Zupa krem ze szparagów i cukinii
next
Zupa krem ze szparagów i cukinii
CUDOWNE Kotlety sojowe z cukinią
previous
CUDOWNE Kotlety sojowe z cukinią
Zupa krem ze szparagów i cukinii
next
Zupa krem ze szparagów i cukinii
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x