Ingredients
-
2 łyżki Oliwa
-
1 duża Cebula
-
4 ząbki Czosnek
-
1 duża Cukinia
-
250g Zielone szparagi
-
700 ml Bulion warzywny
-
200 ml Mleczko kokosowe
-
2 łyżki Sok z cytryny
-
2 łyżeczki Tymianek
-
do smaku Pieprz i sól
Szparagi ludzie kochają lub nienawidzą… Ten krem ze szparagów i cukinii pokochają nawet osoby, które szparagów nie tykają! Jest delikatny, kremowy i po prostu PYSZNY!
Zupa krem ze szparagów i cukinii
Składniki do przygotowania dzisiejszej zupy znajdziesz w większości marketów, a jej ukręcenie zajmie Ci zaledwie kilka chwil. Niezbędny będzie dobry blender, aby zupa była idealnie gładka. Poza tym wystarczy szczypta chęci i możesz cieszyć się gorącą zupą!
Jeśli chcesz, możesz zrobić bulion warzywny samodzielnie. Sprawdź koniecznie mój przepis na bulion z pieczonych warzyw. Smakuje REWELACYJNIE.
Cóż… czas zakasać rękawy i zabrać się za gotowanie. W końcu krem ze szparagów sam się nie zrobi!
Składniki
Oliwa: 2 łyżki | |
Cebula: 1 duża | |
Czosnek: 4 ząbki | |
Cukinia: 1 duża | |
Zielone szparagi: 250g | |
Bulion warzywny: 700 ml | |
Mleczko kokosowe: 200 ml | |
Sok z cytryny: 2 łyżki | |
Tymianek: 2 łyżeczki | |
Pieprz i sól: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
W dużym garnku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek i smaż przez 5 minut. |
2
Gotowe
|
Po tym czasie dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, oraz pokrojone szparagi i smaż jeszcze 5 minut. |
3
Gotowe
|
Wlej bulion warzywny i gotuj na średnim ogniu do momentu, gdy warzywa będą już miękkie (około 5-10 minut). |
4
Gotowe
|
Zawartość garnka umieść w kielichu blendera, dodaj mleczko kokosowe, tymianek i zblenduj na gładki krem. Dopraw do smaku pieprzem i solą. |