Bulion z pieczonych warzyw

0 0
Bulion z pieczonych warzyw

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Marchewka: 2 sztuki
Pietruszka: 2 sztuki
Seler: 1/2 sztuki
Por: 1 sztuka
Cebula: 1 duża
Czosnek: 5 ząbków
Imbir: 30g
Olej: 3 łyżki
Grzyby shiitake: 10 sztuk
Anyż: 1 gwizdka
Goździki: 5 sztuk
Cynamon: 1 laska
Ziarna kolendry: 1 łyżeczka
Woda: 3 litry
Sos sojowy: 2 łyżki
Sok z cytryny: 2 łyżki
Cukier trzcinowy: 1 łyżka
Sól: do smaku

Sprawdź jak zrobić NAJLEPSZY wegański bulion!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

Share

Najważniejszym składnikiem udanej, smacznej… NIEZAPOMNIANEJ i EPICKIEJ zupy jest pyszny, aromatyczny bulion warzywny. Dzisiaj mam dla Was mój ulubiony przepis na bulion z pieczonych warzyw. Jem go zarówno jako wegański rosół w towarzystwie makaronu i warzyw z bulionu, jak i używam do przygotowania różnych zup.

Bulion z pieczonych warzyw

Dzięki użyciu pieczonych warzyw bulion uzyskuje wspaniały, bursztynowy kolor i cudny aromat. W dzisiejszym bulionie poza wspomnianymi w tytule warzywami, niemniej ważne są przyprawy z którymi gotuje się to cudo. Anyż, goździki, cynamon, kolendra… To właśnie one nadają wyjątkowego smaku!

Do bulionu zawsze dodaję grzybi shiitake, które są w tym przypadku opcjonalnym składnikiem, ale moim zdaniem naprawdę warto po nie sięgnąć i wrzucić je do wody, aby razem z nimi gotowały się warzywa. Po długim gotowaniu pokrojone warzywa i grzyby, to pyszny dodatek do rosołu.

Przepis na bulion z pieczonych warzyw

Jak podoba Ci się przepis?




Składniki

Ilość porcji:
Marchewka: 2 sztuki
Pietruszka: 2 sztuki
Seler: 1/2 sztuki
Por: 1 sztuka
Cebula: 1 duża
Czosnek: 5 ząbków
Imbir: 30g
Olej: 3 łyżki
Grzyby shiitake: 10 sztuk
Anyż: 1 gwizdka
Goździki: 5 sztuk
Cynamon: 1 laska
Ziarna kolendry: 1 łyżeczka
Woda: 3 litry
Sos sojowy: 2 łyżki
Sok z cytryny: 2 łyżki
Cukier trzcinowy: 1 łyżka
Sól: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Marchewkę, pietruszkę oraz seler obierz ze skórki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pora przekrój na pół i połóż obok.

2
Gotowe

Cebulę, czosnek oraz imbir bez obierania ułóż na blaszce z pozostałymi warzywami.

3
Gotowe

Warzywa wysmaruj olejem i piecz w 220 stopniach przez około 40-60 minut lub do momentu, gdy warzywa zaczną się robić bardzo rumiane, lekko przypieczone. W razie potrzeby czosnek oraz imbir możesz wyciągnąć wcześniej.

4
Gotowe

Upieczone warzywa umieść w dużym garnku, dodaj grzyby, anyż, goździki, cynamon, ziarna kolendry, papryczkę chili, wlej wodę i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 3 godziny. Bulion nie może wrzeć.

5
Gotowe

Gotowy bulion odcedź i przelej powrotem do garnka. Dodaj sos sojowy, sok z cytryny, cukier trzcinowy oraz sól do smaku.

Konrad Budzyk

abc

Wegański Butter Chicken
previous
Wegański Butter Chicken
NIESAMOWITE Tofu Kung Pao
next
NIESAMOWITE Tofu Kung Pao
Wegański Butter Chicken
previous
Wegański Butter Chicken
NIESAMOWITE Tofu Kung Pao
next
NIESAMOWITE Tofu Kung Pao
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x