Ingredients
-
2 sztuki Marchewka
-
2 sztuki Pietruszka
-
1/2 sztuki Seler
-
1 sztuka Por
-
1 duża Cebula
-
5 ząbków Czosnek
-
30g Imbir
-
3 łyżki Olej
-
10 sztuk Grzyby shiitake
-
1 gwizdka Anyż
-
5 sztuk Goździki
-
1 laska Cynamon
-
1 łyżeczka Ziarna kolendry
-
3 litry Woda
-
2 łyżki Sos sojowy
-
2 łyżki Sok z cytryny
-
1 łyżka Cukier trzcinowy
-
do smaku Sól
Najważniejszym składnikiem udanej, smacznej… NIEZAPOMNIANEJ i EPICKIEJ zupy jest pyszny, aromatyczny bulion warzywny. Dzisiaj mam dla Was mój ulubiony przepis na bulion z pieczonych warzyw. Jem go zarówno jako wegański rosół w towarzystwie makaronu i warzyw z bulionu, jak i używam do przygotowania różnych zup.
Bulion z pieczonych warzyw
Dzięki użyciu pieczonych warzyw bulion uzyskuje wspaniały, bursztynowy kolor i cudny aromat. W dzisiejszym bulionie poza wspomnianymi w tytule warzywami, niemniej ważne są przyprawy z którymi gotuje się to cudo. Anyż, goździki, cynamon, kolendra… To właśnie one nadają wyjątkowego smaku!
Do bulionu zawsze dodaję grzybi shiitake, które są w tym przypadku opcjonalnym składnikiem, ale moim zdaniem naprawdę warto po nie sięgnąć i wrzucić je do wody, aby razem z nimi gotowały się warzywa. Po długim gotowaniu pokrojone warzywa i grzyby, to pyszny dodatek do rosołu.
Składniki
Marchewka: 2 sztuki | |
Pietruszka: 2 sztuki | |
Seler: 1/2 sztuki | |
Por: 1 sztuka | |
Cebula: 1 duża | |
Czosnek: 5 ząbków | |
Imbir: 30g | |
Olej: 3 łyżki | |
Grzyby shiitake: 10 sztuk | |
Anyż: 1 gwizdka | |
Goździki: 5 sztuk | |
Cynamon: 1 laska | |
Ziarna kolendry: 1 łyżeczka | |
Woda: 3 litry | |
Sos sojowy: 2 łyżki | |
Sok z cytryny: 2 łyżki | |
Cukier trzcinowy: 1 łyżka | |
Sól: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Marchewkę, pietruszkę oraz seler obierz ze skórki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pora przekrój na pół i połóż obok. |
2
Gotowe
|
Cebulę, czosnek oraz imbir bez obierania ułóż na blaszce z pozostałymi warzywami. |
3
Gotowe
|
Warzywa wysmaruj olejem i piecz w 220 stopniach przez około 40-60 minut lub do momentu, gdy warzywa zaczną się robić bardzo rumiane, lekko przypieczone. W razie potrzeby czosnek oraz imbir możesz wyciągnąć wcześniej. |
4
Gotowe
|
Upieczone warzywa umieść w dużym garnku, dodaj grzyby, anyż, goździki, cynamon, ziarna kolendry, papryczkę chili, wlej wodę i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 3 godziny. Bulion nie może wrzeć. |
5
Gotowe
|
Gotowy bulion odcedź i przelej powrotem do garnka. Dodaj sos sojowy, sok z cytryny, cukier trzcinowy oraz sól do smaku. |