Ingredients
-
100g Kotlety sojowe
-
200 ml Mleczko kokosowe
-
2 łyżeczki Garam masala
-
1 łyżeczka Przyprawa curry
-
1 łyżka Sok z cytryny
-
2 ząbki Czosnek
-
1 łyżeczka startego Imbir
-
1/4 łyżeczki Pieprz cayenne
-
szczypta Sól
-
2 łyżki Eleplant
-
100g Orzechy nerkowca
-
Na sos
-
2 łyżki Eleplant
-
1 sztuka Cebula
-
2 łyżeczki Garam masala
-
1 łyżeczka Przyprawa curry
-
2 łyżeczki Cukier trzcinowy
-
400g Pomidory krojone
-
200 ml Mleczko kokosowe
-
do smaku Sól
-
Dodatkowo
-
200g Ryż jaśminowy
-
4 sztuki Chlebki naan
Cudownie kremowy od mleczka kokosowego, aromatyczny i delikatnie pikantny od orientalnych przypraw… Jednym słowem CUDOWNY sos w Indyjskim stylu. Kotleciki sojowe w duecie z sosem tworzą wegański butter chicken, czyli znane i lubiane danie, w roślinnym wydaniu.
Wegański Butter Chicken
Dla wielu osób nowy rok, to postanowienia związane ze zmianą diety. Czasami jest to wprowadzeniem nowych produktów do diety lub eliminacja obecnych i podejrzanych o złe samopoczucie. Chcecie spróbować smacznie jeść bez używania produktów odzwierzęcych? Dzisiejszy przepis z pewnością Wam się spodoba!
Tym razem przygotowałem dla Was prosty, szybki, ale przede wszystkim pyszny WEGAŃSKI BUTTER CHICKEN! Zamiast masła użyłem Eleplanta, ponieważ jest wykonany z tłuszczów roślinnych, tak samo doskonały w zastosowaniach jak masło, ale bez laktozy i cholesterolu.
Eleplant jest w 100% wykonany ze składników pochodzenia roślinnego. Jest bardziej przyjazny dla środowiska niż masło, ale podobnie do niego smakuje!
Zastanawiasz się gdzie go dostaniesz? Eleplant jest bez problemu dostępny w sklepach Lidl, Carrefour, Auchan, Lewiatan i Delikatesach Centrum.
Lubisz takie smaki? Sprawdź koniecznie przepis na curry z kalafiorem oraz tofu w sosie orzechowym, które również przeniosą Cię wprost do krajów bliskiego wschodu!
Materiał powstał we współpracy z @eleplant.polska
Składniki
Kotlety sojowe: 100g | |
Mleczko kokosowe: 200 ml | |
Garam masala: 2 łyżeczki | |
Przyprawa curry: 1 łyżeczka | |
Sok z cytryny: 1 łyżka | |
Czosnek: 2 ząbki | |
Imbir: 1 łyżeczka startego | |
Pieprz cayenne: 1/4 łyżeczki | |
Sól: szczypta | |
Eleplant: 2 łyżki | |
Orzechy nerkowca: 100g | |
Na sos |
|
Eleplant: 2 łyżki | |
Cebula: 1 sztuka | |
Garam masala: 2 łyżeczki | |
Przyprawa curry: 1 łyżeczka | |
Cukier trzcinowy: 2 łyżeczki | |
Pomidory krojone: 400g | |
Mleczko kokosowe: 200 ml | |
Sól: do smaku | |
Dodatkowo |
|
Ryż jaśminowy: 200g | |
Chlebki naan: 4 sztuki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Kotlety sojowe zalej gorącą wodą i odstaw na 10-15 minut. |
2
Gotowe
|
W międzyczasie przygotuj sos. Na patelni rozpuść Eleplanta, dodaj pokrojoną w piórka cebulę i smaż na złoty kolor. |
3
Gotowe
|
Do wysokiego naczynia dodaj pozostałe składniki na sos i na koniec usmażoną cebulę. Zblenduj na gładko. |
4
Gotowe
|
Do kotletów sojowych dodaj mleczko kokosowe, przyprawy, czosnek oraz imbir i wymieszaj. |
5
Gotowe
|
Na patelni rozgrzej Eleplanta i smaż kotlety sojowe z obu stron na złoty kolor. Pod koniec dodaj orzechy nerkowca, wlej sos i gotuj jeszcze 5-10 minut. |
6
Gotowe
|
Wegański Butter chickenburger jest już gotowy. Podawaj go z ryżem i chlebkami naan. Smacznego! |