Ingredients
-
360g Tofu naturalne
-
2 łyżki Sos sojowy
-
2 łyżki Olej rzepakowy
-
4-5 łyżek Skrobia ziemniaczana
-
Sos orzechowy
-
1 sztuka Cebula
-
4 ząbki Czosnek
-
2 cm Imbir
-
2 łyżki Olej rzepakowy
-
70g Masło orzechowe
-
3 łyżki Sos Sriracha
-
3 łyżki Sos sojowy
-
1 łyżka Cukier trzcinowy
-
2-3 łyżki Sok z limonki
-
100 ml Mleczko kokosowe
-
100 ml Woda
-
Dodatki
-
200g Ryż basmati
-
1 sztuka Brokuł
-
do posypania Sezam
-
do posypania Zielona cebulka
Dzisiaj przygotowałem dla Was danie inspirowane kuchnią tajską i indonezyjską. To właśnie w tym regionie bardzo popularny jest sos orzechowy. Moje tofu w sosie orzechowym jest niesamowicie kremowe, delikatne, ale jednocześnie wyraziste, subtelnie pikantne i cudownie współgra ze świeżymi warzywami i ryżem basmati. Nie przepadasz za tofu naturalnym? To danie sprawi, że je pokochasz!
Tofu w sosie orzechowym
Do przygotowania tofu w sosie orzechowym potrzebujesz składników, które dostaniesz w każdym większym markecie. Podstawą jest wspomniane już wcześniej tofu naturalne. Nie mniej ważne jest dobrej jakości masło orzechowe, najlepiej gładkie, bez kawałków orzeszków. Sos Sriracha, jest pikantnym, lekko czosnkowym sosem, zazwyczaj znajduje się na półce koło sosu sojowego. Do zabielenia sosu i nadania mu kremowej konsystencji użyj mleczka kokosowego lub roślinnej śmietany do sosów.
Z czym podawać tofu w sosie orzechowym?
U mnie zazwyczaj jest to ryż basmati lub jaśminowy oraz ugotowane brokuły. Świetnie sprawdzą się również chlebki naan i lekka sałatka np. ze świeżego ogórka. Do posypania po wierzchu możesz użyć prażonego sezamu lub posiekanych orzeszków ziemnych oraz zielonej cebulki.
Składniki
Tofu naturalne: 360g | |
Sos sojowy: 2 łyżki | |
Olej rzepakowy: 2 łyżki | |
Skrobia ziemniaczana: 4-5 łyżek | |
Sos orzechowy |
|
Cebula: 1 sztuka | |
Czosnek: 4 ząbki | |
Imbir: 2 cm | |
Olej rzepakowy: 2 łyżki | |
Masło orzechowe: 70g | |
Sos Sriracha: 3 łyżki | |
Sos sojowy: 3 łyżki | |
Cukier trzcinowy: 1 łyżka | |
Sok z limonki: 2-3 łyżki | |
Mleczko kokosowe: 100 ml | |
Woda: 100 ml | |
Dodatki |
|
Ryż basmati: 200g | |
Brokuł: 1 sztuka | |
Sezam: do posypania | |
Zielona cebulka: do posypania |
Wykonanie
1
Gotowe
|
TofuTofu odsącz z wody, pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dodaj olej oraz sos sojowy i wymieszaj. Dodaj 2 łyżki skrobi i ponownie wymieszaj. wsyp resztę skrobii i jeszcze raz bardzo dokładnie wymieszaj. |
2
Gotowe
|
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią tofu. Ułóż je tak, aby się nie stykało. Piecz przez około 20-25 minut, na złoty kolor. |
3
Gotowe
|
Sos orzechowyCebulkę pokrój w drobną kostkę, czosnek oraz imbir obierz i posiekaj. W garnku rozgrzej olej i smaż je przez 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając. |
4
Gotowe
|
W międzyczasie w miseczce wymieszaj se sobą masło orzechowe, sos Sriracha, sos sojowy, cukier trzcinowy, sok z limonki oraz mleczko kokosowe i wodę. |
5
Gotowe
|
Zawartość miseczki przelej do garnka z cebulą i gotuj na małym ogniu przez kolejne 3-4 minuty. |
6
Gotowe
|
WykończeniePo tym czasie do garnka dodaj upieczone tofu i bardzo dobrze wymieszaj. Tofu musi być idealnie oblepione sosem. Gotuj jeszcze przez 5 minut i w razie potrzeby dodaj odrobinę wody. |
7
Gotowe
|
Tofu w sosie orzechowym dopraw do smaku solą i podawaj z ugotowanym ryżem, brokułem oraz sezamem i zieloną cebulką. Smacznego! |