Tofu w sosie orzechowym

0 0
Tofu w sosie orzechowym

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Tofu naturalne: 360g
Sos sojowy: 2 łyżki
Olej rzepakowy: 2 łyżki
Skrobia ziemniaczana: 4-5 łyżek
Sos orzechowy
Cebula: 1 sztuka
Czosnek: 4 ząbki
Imbir: 2 cm
Olej rzepakowy: 2 łyżki
Masło orzechowe: 70g
Sos Sriracha: 3 łyżki
Sos sojowy: 3 łyżki
Cukier trzcinowy: 1 łyżka
Sok z limonki: 2-3 łyżki
Mleczko kokosowe: 100 ml
Woda: 100 ml
Dodatki
Ryż basmati: 200g
Brokuł: 1 sztuka
Sezam: do posypania
Zielona cebulka: do posypania

Chcesz przekonać się do tofu? To danie jest IDEALNE, tofu smakuje wyśmienicie!

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

  • Sos orzechowy

  • Dodatki

Share

Dzisiaj przygotowałem dla Was danie inspirowane kuchnią tajską i indonezyjską. To właśnie w tym regionie bardzo popularny jest sos orzechowy. Moje tofu w sosie orzechowym jest niesamowicie kremowe, delikatne, ale jednocześnie wyraziste, subtelnie pikantne i cudownie współgra ze świeżymi warzywami i ryżem basmati. Nie przepadasz za tofu naturalnym? To danie sprawi, że je pokochasz!

Tofu w sosie orzechowym

Do przygotowania tofu w sosie orzechowym potrzebujesz składników, które dostaniesz w każdym większym markecie. Podstawą jest wspomniane już wcześniej tofu naturalne. Nie mniej ważne jest dobrej jakości masło orzechowe, najlepiej gładkie, bez kawałków orzeszków. Sos Sriracha, jest pikantnym, lekko czosnkowym sosem, zazwyczaj znajduje się na półce koło sosu sojowego. Do zabielenia sosu i nadania mu kremowej konsystencji użyj mleczka kokosowego lub roślinnej śmietany do sosów.

Z czym podawać tofu w sosie orzechowym?

U mnie zazwyczaj jest to ryż basmati lub jaśminowy oraz ugotowane brokuły. Świetnie sprawdzą się również chlebki naan i lekka sałatka np. ze świeżego ogórka. Do posypania po wierzchu możesz użyć prażonego sezamu lub posiekanych orzeszków ziemnych oraz zielonej cebulki.

Tofu w sosie orzechowym

Jak podoba Ci się przepis?




Składniki

Ilość porcji:
Tofu naturalne: 360g
Sos sojowy: 2 łyżki
Olej rzepakowy: 2 łyżki
Skrobia ziemniaczana: 4-5 łyżek
Sos orzechowy
Cebula: 1 sztuka
Czosnek: 4 ząbki
Imbir: 2 cm
Olej rzepakowy: 2 łyżki
Masło orzechowe: 70g
Sos Sriracha: 3 łyżki
Sos sojowy: 3 łyżki
Cukier trzcinowy: 1 łyżka
Sok z limonki: 2-3 łyżki
Mleczko kokosowe: 100 ml
Woda: 100 ml
Dodatki
Ryż basmati: 200g
Brokuł: 1 sztuka
Sezam: do posypania
Zielona cebulka: do posypania

Wykonanie

1
Gotowe

Tofu

Tofu odsącz z wody, pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dodaj olej oraz sos sojowy i wymieszaj. Dodaj 2 łyżki skrobi i ponownie wymieszaj. wsyp resztę skrobii i jeszcze raz bardzo dokładnie wymieszaj.

2
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią tofu. Ułóż je tak, aby się nie stykało. Piecz przez około 20-25 minut, na złoty kolor.

3
Gotowe

Sos orzechowy

Cebulkę pokrój w drobną kostkę, czosnek oraz imbir obierz i posiekaj. W garnku rozgrzej olej i smaż je przez 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając.

4
Gotowe

W międzyczasie w miseczce wymieszaj se sobą masło orzechowe, sos Sriracha, sos sojowy, cukier trzcinowy, sok z limonki oraz mleczko kokosowe i wodę.

5
Gotowe

Zawartość miseczki przelej do garnka z cebulą i gotuj na małym ogniu przez kolejne 3-4 minuty.

6
Gotowe

Wykończenie

Po tym czasie do garnka dodaj upieczone tofu i bardzo dobrze wymieszaj. Tofu musi być idealnie oblepione sosem. Gotuj jeszcze przez 5 minut i w razie potrzeby dodaj odrobinę wody.

7
Gotowe

Tofu w sosie orzechowym dopraw do smaku solą i podawaj z ugotowanym ryżem, brokułem oraz sezamem i zieloną cebulką. Smacznego!

Konrad Budzyk

abc

Zupa krem z cukinii
previous
Zupa krem z cukinii
Sałatka z komosą ryżową
next
Sałatka z komosą ryżową
Zupa krem z cukinii
previous
Zupa krem z cukinii
Sałatka z komosą ryżową
next
Sałatka z komosą ryżową
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x