Ingredients
-
2 kostki Tofu naturalne
-
5 łyżeczek Przyprawa gyros
-
1 łyżeczka Papryka wędzona
-
4 łyżki Olej rzepakowy
-
2 łyżki Syrop klonowy
-
1 łyżka Sos sojowy
-
szczypta Sól
-
5 łyżek Wegański majonez
-
2 łyżki Sos słodko-pikantny
-
4 sztuki Pita
-
kawałek Czerwona kapusta
-
kilkanaście Pomidorki koktajlowe
-
1/2 sztuki Ogórek
-
kilka Papryczki jalapeno
Mas już dość objadania się niezdrowymi fastfoodami, ale lubisz ich smak i formę podania? Spróbuj zrobić sobie mojego ulubionego wegańskiego kebaba z tofu! Jego przygotowanie jest banalnie proste, a smak i aromat… Prawdziwa REWELACJA!
Wegański kebab z tofu
Głównym i najważniejszym składnikiem tego dania, jest oczywiście substytut mięsa wykonany z tofu. Dobre doprawienie tofu gwarantuje, że smak będzie niezapomniany i zachwycający. Dzięki pieczeniu nabiera delikatnej chrupkości i charakteru… Oj aż się rozmarzyłem i chyba muszę znowu zawitać w kuchni, po jeszcze jedną pitę…
Nie mniej ważne są oczywiście świeże warzywa i sos. U mnie była to klasyczna mieszanka czerwonej kapusty, ogórka, pomidora i papryczek jalapeno, ale Ty możesz zużyć dowolnych, innych warzyw. Jeśli chodzi o sos, to sytuacja jest taka sama… Ja polecam pomieszanie wegańskiego majo z sosem słodko-pikantnym, ale równie dobrze możesz użyć innego ulubionego sosu lub mieszanki sosów.
Lubisz takie domowe fastfoody? Sprawdź koniecznie mój przepis na boczniaki panierowane, które są alternatywą dla nuggetsów! Podane z dobrymi sosami, zawsze znikają ze stołu jako pierwsze podczas imprez. Sprawdź również pozostałe wegańskie przepisy, których z dnia na dzień ciągle przybywa.
Składniki
Tofu naturalne: 2 kostki | |
Przyprawa gyros: 5 łyżeczek | |
Papryka wędzona: 1 łyżeczka | |
Olej rzepakowy: 4 łyżki | |
Syrop klonowy: 2 łyżki | |
Sos sojowy: 1 łyżka | |
Sól: szczypta | |
Wegański majonez: 5 łyżek | |
Sos słodko-pikantny: 2 łyżki | |
Pita: 4 sztuki | |
Czerwona kapusta: kawałek | |
Pomidorki koktajlowe: kilkanaście | |
Ogórek: 1/2 sztuki | |
Papryczki jalapeno: kilka |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Tofu pokrój na bardzo cienkie plasterki, mogą być lekko postrzępione. |
2
Gotowe
|
Tofu umieść w misce, dodaj przyprawy, wlej olej, syrop klonowy i sos sojowy, a następnie dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. |
3
Gotowe
|
Piekarnik rozgrzej to 200 stopnie. Na.blaszke wyłożona papierem do pieczenia rozprowadza tofu. Włóż blaszkę do piekarnika i piecz około 20 minut. |
4
Gotowe
|
Wegański majonez i sos slodko-pikantny wymieszaj ze sobą. |
5
Gotowe
|
Pite przygotuj zgodnie z informacją na opakowaniu. |
6
Gotowe
|
Pite od środka wysmaruje częścią sosu, dodaj posiekaną kapustę, pokrojone warzywa i upieczony gyros z tofu. Polej delikatnie sosem i podawaj jeszcze ciepłe. |