Curry z kalafiora i białej fasoli

0 0
Curry z kalafiora i białej fasoli

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Cebula: 1 duża
Czosnek: 4 ząbki
Imbir: 2 cm
Olej: 2 łyżki
Pasta curry czerwona: 3-4 łyżeczki
Garam masala: 1 łyżeczka
Przyprawa curry: 1 łyżeczka
Cynamon: szczypta
Koncentrat pomidorowy: 3 łyżeczki
Mleczko kokosowe: 800 ml
Pomidory bez skórki: 400g
Sól: do smaku
Kalafior: 1 główka
Biała fasola: 400g

Wybierz się ze mną w kulinarną podróż do Indii. Curry z kalafiorem jest cudownie aromatyczne i PRZEPYSZNE!

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

Share

Dziś mam dla was prawdziwą perełkę w świecie kulinariów – Curry z Kalafiorem i Białą Fasolą. To danie, które nie tylko rozgrzewa duszę, ale także przepięknie komponuje się z mroźnymi wieczorami, kiedy szukamy czegoś, co nas wprawi w doskonały nastrój i rozgrzeje od środka. No więc, przysiądźcie wygodnie, bo zabieram was w podróż kulinarną pełną zapachów i smaków.

Curry z kalafiora i białej fasoli

Zanim zanurzymy się w naszym wyjątkowym przepisie, warto wspomnieć o pochodzeniu curry. To aromatyczne danie ma długą historię i sięga odległych zakątków Azji Południowej. Curry nie jest jednym, jednolitym daniem – to raczej rodzina różnorodnych potraw, które różnią się smakiem i składnikami, zależnie od regionu. W skrócie curry, to nic innego jak np. warzywa, strączki, czy też tofu, skąpane w aromatycznym sosie. Jedzenie curry, to taka mała podróż kulinarna do Indii.

Smakowe uniesienia

Kiedy pierwszy raz przygotowałem to curry, byłem zdumiony, jak prosty przepis może przynieść tak niezwykły smak. Przede wszystkim pierwszy raz w życiu zdecydowałem się na zblebndowanie sosu curry na gładko! Dzięki temu zabiegowi otrzymałem cudownie aksamitny, pikantny i aromatyczny sos curry. Dopiero do tak powstałego sosu dodałem kalafiora i białą fasolę… Takie niewinne na pozór składniki, połączone z aromatycznym sosem curry, tworzą prawdziwie magiczną mieszankę.

Konsystencja kalafiora jest po prostu perfekcyjna – miękka, ale nie rozpada się, zachowując swój charakter. Biała fasola dodaje daniu nieco innej tekstury i sprawia, że jest bardziej sycące i pełnowartościowe. Aromatyczny sos curry z dodatkiem przypraw, takich jak kurkuma, kumin czy cynamon, nadaje całości głębi smaku i nuty egzotyczności.

Curry z kalafiora i białej fasoli

Zapachy, które kradną serce

Zanim w ogóle przystąpiłem do jedzenia, czułem zapachy unoszące się z garnka. To jedno z tych dań, które perfumują cały dom i nie można się doczekać, aż usiądziecie do stołu. Nuty korzennych przypraw przeniosą Was w egzotyczną podróż do Indii w zaledwie kilka chwil.

Curry z kalafiora i białej fasoli – KĄCIK PORAD

  • Ilość białej fasoli (400g)  jest podana po ugotowaniu lub odsączeniu, jeśli używasz fasoli z puszki.
  • Polecam użycie czerwonej pasty curry, ale jeśli masz tylko żółtą pod ręką, to również sprawdzi się świetnie!
  • Do dekoracji użyj posiekanej pietruszki i uprażonego sezamu.
  • Gotowe curry z kalafiora podawaj z ryżem i chlebkami naan lub podpłomykami.

Sprawia Ci przyjemność taka forma podróży? Sprawdź koniecznie przepis na tofu w sosie orzechowym, które zabierze Cię wprost do Tajlandii oraz makaron z soczewicą, który zawsze przypomina mi o mojej wycieczce do Włoch… Nie ma jednak co przedłużać, czas zakasać rękawy i wkroczyć do kuchni. W końcu curry z kalafiorem samo się nie zrobi!

Jak podoba Ci się przepis?

Składniki

Ilość porcji:
Cebula: 1 duża
Czosnek: 4 ząbki
Imbir: 2 cm
Olej: 2 łyżki
Pasta curry czerwona: 3-4 łyżeczki
Garam masala: 1 łyżeczka
Przyprawa curry: 1 łyżeczka
Cynamon: szczypta
Koncentrat pomidorowy: 3 łyżeczki
Mleczko kokosowe: 800 ml
Pomidory bez skórki: 400g
Sól: do smaku
Kalafior: 1 główka
Biała fasola: 400g

Wykonanie

1
Gotowe

W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Smaż przez 4-5 minut na średnim ogniu.

2
Gotowe

Po tym czasie dodaj imbir i smaż jeszcze przez 2 minuty.

3
Gotowe

Do garnka dodaj pastę curry oraz przyprawy i smaż je przez 1 minutę cały czas mieszając, aby się nie przypaliły.

4
Gotowe

Dodaj koncentrat pomidorowy, mleczko kokosowe oraz pomidory bez skórki i gotuj na średnik ogniu przez 5 minut.

5
Gotowe

Po tym czasie zawartość garnka zblenduj na gładko - ja użyłem do tego blendera kielichowego. Zblendowany sos curry przelej do garnka.

6
Gotowe

Kalafiora podziel na niezbyt duże różyczki i dodaj sos sosu. Gotuj do momentu, aż kalafior zrobi się miękki. Dodaj fasolę i gotuj jeszcze przez 1-2 minuty, aby nabrała temperatury.

7
Gotowe

Curry z kalafiorem i białą fasolą jest już gotowe. Podawaj je z ulubionymi dodatkami, takimi jak ryż i chlebki naan. Smacznego!

Konrad Budzyk

abc

Zupa ziemniaczano-porowa z białą fasolą
previous
Zupa ziemniaczano-porowa z białą fasolą
Boczniaki panierowane
next
Boczniaki panierowane
Zupa ziemniaczano-porowa z białą fasolą
previous
Zupa ziemniaczano-porowa z białą fasolą
Boczniaki panierowane
next
Boczniaki panierowane
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Beatka

Zrobiłam wczoraj na obiad, przepyszne, cała rodzina się zajadała.

2
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here