Ingredients
-
1 sztuka Por
-
1 sztuka Cebula
-
4 ząbki Czosnek
-
2 łyżki Olej
-
700g Ziemniaki
-
1,5 litra Bulion warzywny
-
400g Biała fasola
-
200 ml Śmietanka roślinna
-
do smaku Pieprz i sól
Pożywna, prosta, ale przede wszystkim PRZEPYSZNA zupa z ziemniakami, porem i białą fasolą. Cudownie rozgrzewa i syci w chłodniejsze dni oraz służy mi za pełnowartościowy obiad.
Zupa ziemniaczano-porowa z białą fasolą
Gęsta i sycąca dzięki użyciu dużej ilości składników. Kremowa i delikatna poprzez użycie roślinnej śmietanki. Pełna smaku płynącego z dużej ilości czosnku, cebuli oraz pora… Oj po takie zupy sięgam z wielką chęcią!
Zupa ziemniaczano-porowa – KĄCIK PORAD
- Podana w przepisie ilość fasoli, to waga po ugotowaniu lub odsączeniu fasoli z puszki.
- Gotową zupę możesz podawać ze skwarkami z wędzonego tofu, świeżymi ziołami i świeżo mielonym pieprzem.
Składniki
Por: 1 sztuka | |
Cebula: 1 sztuka | |
Czosnek: 4 ząbki | |
Olej: 2 łyżki | |
Ziemniaki: 700g | |
Bulion warzywny: 1,5 litra | |
Biała fasola: 400g | |
Śmietanka roślinna: 200 ml | |
Pieprz i sól: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
W garnku rozgrzej olej. Pora pokrój w cienkie krążki, cebulę w kostkę, a czosnek w plasterki. Smaż na średnim ogniu przez 5 minut. |
2
Gotowe
|
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do garnka i przesmaż przez kolejne 5 minut. |
3
Gotowe
|
Wlej bulion warzywny i gotuj do momentu, gdy ziemniaki zaczną robić się miękkie. |
4
Gotowe
|
Dodaj ugotowaną białą fasolę, wlej śmietankę i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. |
5
Gotowe
|
Zupa ziemniaczano-porowa z białą fasolą jest już gotowa. Podawaj ze świeżym tymiankiem. Smacznego! |