Ingredients
-
Na mielone tofu
-
2 kostki Tofu naturalne
-
4 łyżki Olej
-
2 łyżki Sos sojowy
-
1 łyżka Sos BBQ
-
1 łyżka Ketchup
-
1 łyżka Syrop klonowy
-
2 łyżki Płatki drożdżowe
-
2 łyżeczki Suszona cebula
-
1,5 łyżeczki Papryka wędzona
-
1,5 łyżeczki Czosnek granulowany
-
Na zupę
-
1 sztuka Papryczka chili
-
800g Krojone pomidory
-
400g Czerwona fasola
-
400g Kukurydza
-
4 łyżki Papryczki jalapeno
-
1 sztuka Marchewka
-
1 sztuka Cebula
-
3 ząbki Czosnek
-
800 ml Bulion warzywny
-
2 łyżki Olej
-
2 łyżki Koncentrat pomidorowy
-
3 łyżki Sok z limonki
-
2 łyżeczki Papryka wędzona
-
1 łyżka Cukier trzcinowy
-
1 łyżeczka Oregano
-
1 łyżeczka Kumin
-
1 łyżeczka Kakao
-
szczypta Cynamon
-
do smaku Sól
-
Do podania
-
1 sztuka Awokado
-
garść Kolendra
Czasami są takie dania, których nam brakuje z czasów, gdy nie byliśmy jeszcze na „weganie”… Dla mnie z pewnością jedną z takich pozycji jest zupa meksykańska! Dzisiaj mam dla Was zweganizowaną wersją tej zupy, która z pewnością zachwyci nie tylko wegeosobników.
Wegańska zupa meksykańska
Podstawą udanej wegańskiej zupy meksykańskiej, z całą pewnością jest zamiennik mięsa, który stworzyłem. Jest to „mielone” tofu, a tak na prawdę dobrze rozdrobnione, intensywnie przyprawione, a następnie upieczone. Tak przygotowane tofu, to prawdziwy HICIOR!
Oczywiście nie mniej ważne są pozostałe składniki. Dobrej jakości pomidory, słodka kukurydza i odpowiednio dobrane przyprawy. Taka kombinacja, to gwarancja ukręcenia przepysznej zupy.
Wegańska zupa meksykańska – KĄCIK PORAD
- Do przygotowania zupy możesz użyć bulionu warzywnego kupnego, jak i domowego. Sprawdź mój przepis na bulion z pieczonych warzyw.
- Jeśli nie lubisz sosu BBQ i szkoda Ci kupować całą butelkę do tego przepisu, to użyj zamiast niego ketchupu.
- Gotowa zupa najlepiej smakuje na świeżo i tak też polecam ją podawać.
Lubisz wegańską kuchnię? Cieszy Cię gotowanie? Sprawdź koniecznie pozostałe WEGAŃSKIE PRZEPISY, które dla Ciebie przygotowałem.
Składniki
Na mielone tofu |
|
Tofu naturalne: 2 kostki | |
Olej: 4 łyżki | |
Sos sojowy: 2 łyżki | |
Sos BBQ: 1 łyżka | |
Ketchup: 1 łyżka | |
Syrop klonowy: 1 łyżka | |
Płatki drożdżowe: 2 łyżki | |
Suszona cebula: 2 łyżeczki | |
Papryka wędzona: 1,5 łyżeczki | |
Czosnek granulowany: 1,5 łyżeczki | |
Na zupę |
|
Papryczka chili: 1 sztuka | |
Krojone pomidory: 800g | |
Czerwona fasola: 400g | |
Kukurydza: 400g | |
Papryczki jalapeno: 4 łyżki | |
Marchewka: 1 sztuka | |
Cebula: 1 sztuka | |
Czosnek: 3 ząbki | |
Bulion warzywny: 800 ml | |
Olej: 2 łyżki | |
Koncentrat pomidorowy: 2 łyżki | |
Sok z limonki: 3 łyżki | |
Papryka wędzona: 2 łyżeczki | |
Cukier trzcinowy: 1 łyżka | |
Oregano: 1 łyżeczka | |
Kumin: 1 łyżeczka | |
Kakao: 1 łyżeczka | |
Cynamon: szczypta | |
Sól: do smaku | |
Do podania |
|
Awokado: 1 sztuka | |
Kolendra: garść |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Jak zrobić mielone tofu?Tofu pokrusz na kawałki i wsyp do dużej miski. Dodaj pozostałe składniki na mielone tofu i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut. |
2
Gotowe
|
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i rozłóż na niej tofu. Wstaw blachę do piekarnika i piecz, co jakiś czas mieszając, do momentu zbrązowienia. Upieczone tofu wyjmij z piekarnika i odstaw do przestygnięcia. |
3
Gotowe
|
Jak zrobić zupę?Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę obierz, umyj i pokrój w kostkę, papryczkę chili umyj, oczyść i drobno posiekaj. Fasolę i kukurydzę odcedź i przepłucz pod bieżącą wodą. Papryczki japaleño odsącz i drobno pokrój. Miąższ awokado pokrój w kostkę, listki kolendry umyj i posiekaj. |
4
Gotowe
|
W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Dodaj cebulę i smaż 3–4 minut na średnim ogniu. |
5
Gotowe
|
Dodaj marchewkę, czosnek oraz papryczkę chili, wymieszaj i smaż przez minutę. Do podsmażonych warzyw dodaj łyżeczkę cukru, pomidory i koncentrat pomidorowy, wlej bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut. |
6
Gotowe
|
Dodaj fasolę, kukurydzę, papryczki jalapeno, wszystkie przyprawy oprócz soku z limonki oraz mielone tofu i wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze 5 minut. |
7
Gotowe
|
Pod koniec gotowania wlej sok z limonki i dopraw do smaku. Gotową zupę rozlej do miseczek. Posyp awokado i kolendrą. Podawaj ze świeżym pieczywem. |