Wegańska zupa meksykańska

0 0
Wegańska zupa meksykańska

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Na mielone tofu
Tofu naturalne: 2 kostki
Olej: 4 łyżki
Sos sojowy: 2 łyżki
Sos BBQ: 1 łyżka
Ketchup: 1 łyżka
Syrop klonowy: 1 łyżka
Płatki drożdżowe: 2 łyżki
Suszona cebula: 2 łyżeczki
Papryka wędzona: 1,5 łyżeczki
Czosnek granulowany: 1,5 łyżeczki
Na zupę
Papryczka chili: 1 sztuka
Krojone pomidory: 800g
Czerwona fasola: 400g
Kukurydza: 400g
Papryczki jalapeno: 4 łyżki
Marchewka: 1 sztuka
Cebula: 1 sztuka
Czosnek: 3 ząbki
Bulion warzywny: 800 ml
Olej: 2 łyżki
Koncentrat pomidorowy: 2 łyżki
Sok z limonki: 3 łyżki
Papryka wędzona: 2 łyżeczki
Cukier trzcinowy: 1 łyżka
Oregano: 1 łyżeczka
Kumin: 1 łyżeczka
Kakao: 1 łyżeczka
Cynamon: szczypta
Sól: do smaku
Do podania
Awokado: 1 sztuka
Kolendra: garść

Rozgrzewająca, aromatyczna i wyjątkowo PYSZNA zupa meksykańska w wegańskim wydaniu!

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

  • Na mielone tofu

  • Na zupę

  • Do podania

Share

Czasami są takie dania, których nam brakuje z czasów, gdy nie byliśmy jeszcze na „weganie”… Dla mnie z pewnością jedną z takich pozycji jest zupa meksykańska! Dzisiaj mam dla Was zweganizowaną wersją tej zupy, która z pewnością zachwyci nie tylko wegeosobników.

Wegańska zupa meksykańska

Podstawą udanej wegańskiej zupy meksykańskiej, z całą pewnością jest zamiennik mięsa, który stworzyłem. Jest to „mielone” tofu, a tak na prawdę dobrze rozdrobnione, intensywnie przyprawione, a następnie upieczone. Tak przygotowane tofu, to prawdziwy HICIOR!

Oczywiście nie mniej ważne są pozostałe składniki. Dobrej jakości pomidory, słodka kukurydza i odpowiednio dobrane przyprawy. Taka kombinacja, to gwarancja ukręcenia przepysznej zupy.

Wegańska zupa meksykańska

 

Wegańska zupa meksykańska – KĄCIK PORAD

  • Do przygotowania zupy możesz użyć bulionu warzywnego kupnego, jak i domowego. Sprawdź mój przepis na bulion z pieczonych warzyw.
  • Jeśli nie lubisz sosu BBQ i szkoda Ci kupować całą butelkę do tego przepisu, to użyj zamiast niego ketchupu.
  • Gotowa zupa najlepiej smakuje na świeżo i tak też polecam ją podawać.

Lubisz wegańską kuchnię? Cieszy Cię gotowanie? Sprawdź koniecznie pozostałe WEGAŃSKIE PRZEPISY, które dla Ciebie przygotowałem.

Jak podoba Ci się przepis?




Składniki

Ilość porcji:
Na mielone tofu
Tofu naturalne: 2 kostki
Olej: 4 łyżki
Sos sojowy: 2 łyżki
Sos BBQ: 1 łyżka
Ketchup: 1 łyżka
Syrop klonowy: 1 łyżka
Płatki drożdżowe: 2 łyżki
Suszona cebula: 2 łyżeczki
Papryka wędzona: 1,5 łyżeczki
Czosnek granulowany: 1,5 łyżeczki
Na zupę
Papryczka chili: 1 sztuka
Krojone pomidory: 800g
Czerwona fasola: 400g
Kukurydza: 400g
Papryczki jalapeno: 4 łyżki
Marchewka: 1 sztuka
Cebula: 1 sztuka
Czosnek: 3 ząbki
Bulion warzywny: 800 ml
Olej: 2 łyżki
Koncentrat pomidorowy: 2 łyżki
Sok z limonki: 3 łyżki
Papryka wędzona: 2 łyżeczki
Cukier trzcinowy: 1 łyżka
Oregano: 1 łyżeczka
Kumin: 1 łyżeczka
Kakao: 1 łyżeczka
Cynamon: szczypta
Sól: do smaku
Do podania
Awokado: 1 sztuka
Kolendra: garść

Wykonanie

1
Gotowe

Jak zrobić mielone tofu?

Tofu pokrusz na kawałki i wsyp do dużej miski. Dodaj pozostałe składniki na mielone tofu i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut.

2
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i rozłóż na niej tofu. Wstaw blachę do piekarnika i piecz, co jakiś czas mieszając, do momentu zbrązowienia. Upieczone tofu wyjmij z piekarnika i odstaw do przestygnięcia.

3
Gotowe

Jak zrobić zupę?

Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę obierz, umyj i pokrój w kostkę, papryczkę chili umyj, oczyść i drobno posiekaj. Fasolę i kukurydzę odcedź i przepłucz pod bieżącą wodą. Papryczki japaleño odsącz i drobno pokrój. Miąższ awokado pokrój w kostkę, listki kolendry umyj i posiekaj.

4
Gotowe

W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Dodaj cebulę i smaż 3–4 minut na średnim ogniu.

5
Gotowe

Dodaj marchewkę, czosnek oraz papryczkę chili, wymieszaj i smaż przez minutę. Do podsmażonych warzyw dodaj łyżeczkę cukru, pomidory i koncentrat pomidorowy, wlej bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut.

6
Gotowe

Dodaj fasolę, kukurydzę, papryczki jalapeno, wszystkie przyprawy oprócz soku z limonki oraz mielone tofu i wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze 5 minut.

7
Gotowe

Pod koniec gotowania wlej sok z limonki i dopraw do smaku. Gotową zupę rozlej do miseczek. Posyp awokado i kolendrą. Podawaj ze świeżym pieczywem.

Konrad Budzyk

abc

Zupa chrzanowa
previous
Zupa chrzanowa
Wegańskie gofry z fasoli
next
Wegańskie gofry z fasoli
Zupa chrzanowa
previous
Zupa chrzanowa
Wegańskie gofry z fasoli
next
Wegańskie gofry z fasoli
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x