Wegańskie kotlety ziemniaczane a’la ruskie

0 0
Wegańskie kotlety ziemniaczane a’la ruskie

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Ziemniaki: 500g
Tofu naturalne: 2 kostki
Sok z cytryny: 5 łyżek
Olej: 2 łyżki
Cebula: 1 duża
Czosnek: 1 ząbek
Koperek: 1 pęczek
Pieprz i sól: do smaku
Bułka tarta: 2-3 łyżki
Dodatkowo
Olej: do smażenia
Bułka tarta: do obtoczenia

Mój sposób na leniwe pierogi ruskie, w bardzo smakowitym wydaniu!

  • Serves 12
  • Medium

Ingredients

  • Dodatkowo

Share

Jestem ogromnym fanem pierogów, a moimi ulubionymi są pierogi ruskie. Ostatnio strasznie miałem ochotę na takie domowej roboty, ale nie chciało mi się kleić ciasta i bawić z tym, więc… Postanowiłem zakasać rękawy, wkroczyć do kuchni i ulepić kotlety ziemniaczane a’la ruskie. Powiem Wam, że jak dla mnie, to jest prawdziwy HICIOR!

Wegańskie kotlety ziemniaczane a’la ruskie

Samo przygotowanie kotletów ruskich nie różni się niczym, od przygotowania farszu na pierogi ruskie. Jedynie w końcówce dodaję kilka łyżek bułki tartej, aby masa była bardziej zwarta. Na koniec kotlety formuję, obtaczam w bułce tartej i smażę na oleju z obu stron na złoty kolor… Takie to proste!

Gotowe kotleciki ziemniaczane a’la ruskie podaję najchętniej z sosem pieczarkowym i surówką z kiszonej kapusty. Oczywiście dodatki możesz komponować dowolnie pod swoje smaki, ale… Koniecznie spróbuj mojej propozycji połączenia smaków, jestem przekonany, że Cię to zachwyci.

Wegańskie kotlety ziemniaczane a'la ruskie

Jeśli lubisz takie klasyczne dania, klasyczne smaki, to sprawdź koniecznie mój przepis na podkręcony bulion z pieczonych warzyw. Masz ochot na deser? Koniecznie ukręć drożdżówki z jagodami!

Jak podoba Ci się przepis?

Składniki

Ilość porcji:
Ziemniaki: 500g
Tofu naturalne: 2 kostki
Sok z cytryny: 5 łyżek
Olej: 2 łyżki
Cebula: 1 duża
Czosnek: 1 ząbek
Koperek: 1 pęczek
Pieprz i sól: do smaku
Bułka tarta: 2-3 łyżki
Dodatkowo
Olej: do smażenia
Bułka tarta: do obtoczenia

Wykonanie

1
Gotowe

Ziemniaki obierz ze skórki i ugotuj w osolonej wodzie.

2
Gotowe

Tofu zetrzyj do miski na tarce o małych oczkach i dodaj sok z cytryny.

3
Gotowe

Na patelni rozgrzej olej. Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę i smaż przez 3-4 minuty. Po tym czasie dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze minutę.

4
Gotowe

Podsmażoną cebulkę przełóż do miski, ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę wprost do miski, dodaj posiekany koperek oraz pieprz i sól do smaku.

5
Gotowe

Wsyp 2-3 łyżki bułki tartej i bardzo dokładnie wymieszaj. Możesz zacząć wyrabiać jak ciasto. W razie potrzeby dodaj troszkę więcej bułki tartej.

6
Gotowe

Rozgrzej olej na patelni.

7
Gotowe

Z powstałej masy formuj nie duże kotleciki i obtocz je w bułce tartej. Smaż je z obu stron na złoty kolor, a następnie przełóż na ręcznik papierowy.

Konrad Budzyk

abc

NIESAMOWITE Tofu Kung Pao
previous
NIESAMOWITE Tofu Kung Pao
Wegańskie bolognese z granulatem sojowym
next
Wegańskie bolognese z granulatem sojowym
NIESAMOWITE Tofu Kung Pao
previous
NIESAMOWITE Tofu Kung Pao
Wegańskie bolognese z granulatem sojowym
next
Wegańskie bolognese z granulatem sojowym
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here