Ingredients
-
500g Ziemniaki
-
2 kostki Tofu naturalne
-
5 łyżek Sok z cytryny
-
2 łyżki Olej
-
1 duża Cebula
-
1 ząbek Czosnek
-
1 pęczek Koperek
-
do smaku Pieprz i sól
-
2-3 łyżki Bułka tarta
-
Dodatkowo
-
do smażenia Olej
-
do obtoczenia Bułka tarta
Jestem ogromnym fanem pierogów, a moimi ulubionymi są pierogi ruskie. Ostatnio strasznie miałem ochotę na takie domowej roboty, ale nie chciało mi się kleić ciasta i bawić z tym, więc… Postanowiłem zakasać rękawy, wkroczyć do kuchni i ulepić kotlety ziemniaczane a’la ruskie. Powiem Wam, że jak dla mnie, to jest prawdziwy HICIOR!
Wegańskie kotlety ziemniaczane a’la ruskie
Samo przygotowanie kotletów ruskich nie różni się niczym, od przygotowania farszu na pierogi ruskie. Jedynie w końcówce dodaję kilka łyżek bułki tartej, aby masa była bardziej zwarta. Na koniec kotlety formuję, obtaczam w bułce tartej i smażę na oleju z obu stron na złoty kolor… Takie to proste!
Gotowe kotleciki ziemniaczane a’la ruskie podaję najchętniej z sosem pieczarkowym i surówką z kiszonej kapusty. Oczywiście dodatki możesz komponować dowolnie pod swoje smaki, ale… Koniecznie spróbuj mojej propozycji połączenia smaków, jestem przekonany, że Cię to zachwyci.
Jeśli lubisz takie klasyczne dania, klasyczne smaki, to sprawdź koniecznie mój przepis na podkręcony bulion z pieczonych warzyw. Masz ochot na deser? Koniecznie ukręć drożdżówki z jagodami!
Składniki
Ziemniaki: 500g | |
Tofu naturalne: 2 kostki | |
Sok z cytryny: 5 łyżek | |
Olej: 2 łyżki | |
Cebula: 1 duża | |
Czosnek: 1 ząbek | |
Koperek: 1 pęczek | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Bułka tarta: 2-3 łyżki | |
Dodatkowo |
|
Olej: do smażenia | |
Bułka tarta: do obtoczenia |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Ziemniaki obierz ze skórki i ugotuj w osolonej wodzie. |
2
Gotowe
|
Tofu zetrzyj do miski na tarce o małych oczkach i dodaj sok z cytryny. |
3
Gotowe
|
Na patelni rozgrzej olej. Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę i smaż przez 3-4 minuty. Po tym czasie dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze minutę. |
4
Gotowe
|
Podsmażoną cebulkę przełóż do miski, ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę wprost do miski, dodaj posiekany koperek oraz pieprz i sól do smaku. |
5
Gotowe
|
Wsyp 2-3 łyżki bułki tartej i bardzo dokładnie wymieszaj. Możesz zacząć wyrabiać jak ciasto. W razie potrzeby dodaj troszkę więcej bułki tartej. |
6
Gotowe
|
Rozgrzej olej na patelni. |
7
Gotowe
|
Z powstałej masy formuj nie duże kotleciki i obtocz je w bułce tartej. Smaż je z obu stron na złoty kolor, a następnie przełóż na ręcznik papierowy. |