Ingredients
-
200g Kotlety sojowe
-
1,5 litra Bulion warzywny
-
7-8 łyżek Skrobia ziemniaczana
-
do smażenia Olej rzepakowy
-
Na sos
-
1 duża Cebula
-
4 ząbki Czosnek
-
1 łyżka Masło roślinne
-
8 łyżeczek Musztarda
-
300 ml Woda
-
200 ml Śmietanka roślinna 30%
-
1 łyżeczka Tymianek suszony
-
1 łyżka Sos sojowy
-
do smaku Pieprz i sól
Składniki
Kotlety sojowe: 200g | |
Bulion warzywny: 1,5 litra | |
Skrobia ziemniaczana: 7-8 łyżek | |
Olej rzepakowy: do smażenia | |
Na sos |
|
Cebula: 1 duża | |
Czosnek: 4 ząbki | |
Masło roślinne: 1 łyżka | |
Musztarda: 8 łyżeczek | |
Woda: 300 ml | |
Śmietanka roślinna 30%: 200 ml | |
Tymianek suszony: 1 łyżeczka | |
Sos sojowy: 1 łyżka | |
Pieprz i sól: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Kotlety sojowe zalej wrzącym bulionem warzywnym i odstaw na 30 minut do nasiąknięcia. Po tym czasie kotlety powinny być już miękkie, odlej bulion i odciśnij kotleciki z nadmiaru płynu. |
2
Gotowe
|
W dużej misce umieść kotlety sojowe, i wsyp skrobię ziemniaczaną. Obtocz kotlety w niej bardzo dokładnie. Na dużej patelni rozgrzej sporo oleju rzepakowego i smaż kotleciki z obu stron na delikatnie złoty kolor. Usmażone kotlety przełóż na ręczniki papierowe. |
3
Gotowe
|
Jak zrobić sos?Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj. W dużym garnku rozgrzej masło roślinne i dodaj cebulę oraz czosnek. Smaż na średnim ogniu przez 5 minut. |
4
Gotowe
|
Do garnka dodaj musztardę, wlej wodę, śmietankę, sos sojowy oraz przyprawy. Gotuj przez 5 minut. |
5
Gotowe
|
Do sosu dodaj usmażone kotlety sojowe i gotuj co jakiś czas mieszając przez kolejne 5-10 minut. |
6
Gotowe
|
Gotowe eskalopki w sosie musztardowym są już gotowe. Podawaj je na puree ziemniaczanym i z surówkami. |