Ingredients
-
200g Komosa ryżowa
-
150g Suszona żurawina
-
150g Orzechy nerkowca
-
1 puszka Ciecierzyca200g ugotowanej
-
1 sztuka Szalotka
-
100g Wegańska feta
-
80g Mix młodych listków
-
Dressing
-
5 łyżek Oliwa z oliwek
-
4 łyżki Sok z cytryny
-
3 ząbki Czosnek
-
3 łyżki Syrop klonowy
-
do smaku Pieprz i sól
Dla mnie idealna sałatka, to tak, którą można się najeść, a zielenina jest tylko jej częścią dekoracyjną, a nie głównym składnikiem. Dzisiejsza sałatka z komosą ryżową, to właśnie połączenie wspominanej kaszy, orzechów, żurawiny i mieszanki młodych liści w takich proporcjach, aby gotowa sałatka mogła pełnić rolę pełnowartościowego posiłku.
Sałatka z komosą ryżową
Lekko orzechowy smak płynący z komosy ryżowej, do tego chrupiące, prażone orzechy nerkowca, słodka żurawina i cudowny dressing… To połączenie gwarantuje istną feerie smaków w naszych ustach. Dodatek ciecierzycy sprawia, że sałatka z komosą ryżową jest bardziej sycąca i zawiera pełnowartościowe białko. Wegańska feta jest dodatkiem nieobowiązkowym, ale podkręca ona smak, więc warto po nią sięgnąć.
Sałatka z komosą ryżową – KĄCIK PORAD
- Mieszankę młodych liści możesz również zastąpić np. szpinakiem.
- Orzechy nerkowca najlepiej dodać prażone. Znajdziesz je w większości sklepów. Są bardzo kremowe i delikatne w smaku, dlatego raczej nie próbowałbym ich zastępować.
- Chcesz sałatkę zjeść dopiero następnego dnia? Dodaj Wszystkie składniki możesz ze sobą wymieszać za wyjątkiem zieleniny, którą dodaj przed podaniem.
- Syrop klonowy może być zastąpiony również przez syrop z agawy, syrop cukrowy lub miód.
Składniki
Komosa ryżowa: 200g | |
Suszona żurawina: 150g | |
Orzechy nerkowca: 150g | |
Ciecierzyca: 1 puszka | |
Szalotka: 1 sztuka | |
Wegańska feta: 100g | |
Mix młodych listków: 80g | |
Dressing |
|
Oliwa z oliwek: 5 łyżek | |
Sok z cytryny: 4 łyżki | |
Czosnek: 3 ząbki | |
Syrop klonowy: 3 łyżki | |
Pieprz i sól: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Komosę ryżową ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstaw do przestygnięcia. |
2
Gotowe
|
Żurawinę, orzechy, ciecierzycę, posiekaną szalotkę, pokrojoną w kostkę fetę oraz mieszankę młodych liści umieść w misce i wymieszaj. |
3
Gotowe
|
Wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie składniki na dressing - czosnek do dressingu najlepiej przeciśnij przez praskę. |
4
Gotowe
|
Do miski dodaj przestudzoną komosę ryżową oraz dressing. Ponownie bardzo dokładnie wymieszaj. Odstaw do przegryzienia się na 15-20 minut. Po tym czasie dopraw do smaku. |
5
Gotowe
|
Sałatka z komosą ryżową jest już gotowa. Zajadaj od razu lub przechowuj maksymalnie 2 dni w lodówce. Smacznego! |