Sałatka z komosą ryżową

0 0
Sałatka z komosą ryżową

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Komosa ryżowa: 200g
Suszona żurawina: 150g
Orzechy nerkowca: 150g
Ciecierzyca: 200g ugotowanej 1 puszka
Szalotka: 1 sztuka
Wegańska feta: 100g
Mix młodych listków: 80g
Dressing
Oliwa z oliwek: 5 łyżek
Sok z cytryny: 4 łyżki
Czosnek: 3 ząbki
Syrop klonowy: 3 łyżki
Pieprz i sól: do smaku

Pełnowartościowa i pożywna sałatka, delikatnie chrupiąca, z nutą słodyczy... WSPANIAŁA!

Nie masz czasu na wstęp? Od razu zacznij gotować!

Zobacz przepis!

📚 Moje książki – sprawdź najlepszą cenę! 📚

Zobacz, gdzie kupisz moje książki w najlepszej cenie!

Totalnie Tofu

Totalnie Tofu

od 31,99 zł

🔍 Sprawdź
Hummusy i Pasty

Hummusy i Pasty

od 31,99 zł

🔍 Sprawdź
Zupy dla Zielonych

Zupy dla Zielonych

od 9,99 zł

🔍 Sprawdź

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

  • Dressing

Share

Dla mnie idealna sałatka, to tak, którą można się najeść, a zielenina jest tylko jej częścią dekoracyjną, a nie głównym składnikiem. Dzisiejsza sałatka z komosą ryżową, to właśnie połączenie wspominanej kaszy, orzechów, żurawiny i mieszanki młodych liści w takich proporcjach, aby gotowa sałatka mogła pełnić rolę pełnowartościowego posiłku.

Sałatka z komosą ryżową

Lekko orzechowy smak płynący z komosy ryżowej, do tego chrupiące, prażone orzechy nerkowca, słodka żurawina i cudowny dressing… To połączenie gwarantuje istną feerie smaków w naszych ustach. Dodatek ciecierzycy sprawia, że sałatka z komosą ryżową jest bardziej sycąca i zawiera pełnowartościowe białko. Wegańska feta jest dodatkiem nieobowiązkowym, ale podkręca ona smak, więc warto po nią sięgnąć.

Sałatka z komosą ryżową – KĄCIK PORAD

  • Mieszankę młodych liści możesz również zastąpić np. szpinakiem.
  • Orzechy nerkowca najlepiej dodać prażone. Znajdziesz je w większości sklepów. Są bardzo kremowe i delikatne w smaku, dlatego raczej nie próbowałbym ich zastępować.
  • Chcesz sałatkę zjeść dopiero następnego dnia? Dodaj Wszystkie składniki możesz ze sobą wymieszać za wyjątkiem zieleniny, którą dodaj przed podaniem.
  • Syrop klonowy może być zastąpiony również przez syrop z agawy, syrop cukrowy lub miód.

Sałatka z komosą ryżową

Jak podoba Ci się przepis?

📚 Moje książki – sprawdź najlepszą cenę! 📚

Zobacz, gdzie kupisz moje książki w najlepszej cenie!

Totalnie Tofu

Totalnie Tofu

od 31,99 zł

🔍 Sprawdź
Hummusy i Pasty

Hummusy i Pasty

od 31,99 zł

🔍 Sprawdź
Zupy dla Zielonych

Zupy dla Zielonych

od 9,99 zł

🔍 Sprawdź

Składniki

Ilość porcji:
Komosa ryżowa: 200g
Suszona żurawina: 150g
Orzechy nerkowca: 150g
Ciecierzyca: 200g ugotowanej 1 puszka
Szalotka: 1 sztuka
Wegańska feta: 100g
Mix młodych listków: 80g
Dressing
Oliwa z oliwek: 5 łyżek
Sok z cytryny: 4 łyżki
Czosnek: 3 ząbki
Syrop klonowy: 3 łyżki
Pieprz i sól: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Komosę ryżową ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstaw do przestygnięcia.

2
Gotowe

Żurawinę, orzechy, ciecierzycę, posiekaną szalotkę, pokrojoną w kostkę fetę oraz mieszankę młodych liści umieść w misce i wymieszaj.

3
Gotowe

Wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie składniki na dressing - czosnek do dressingu najlepiej przeciśnij przez praskę.

4
Gotowe

Do miski dodaj przestudzoną komosę ryżową oraz dressing. Ponownie bardzo dokładnie wymieszaj. Odstaw do przegryzienia się na 15-20 minut. Po tym czasie dopraw do smaku.

5
Gotowe

Sałatka z komosą ryżową jest już gotowa. Zajadaj od razu lub przechowuj maksymalnie 2 dni w lodówce. Smacznego!

Konrad Budzyk

abc

Tofu w sosie orzechowym
previous
Tofu w sosie orzechowym
Wegański makaron z soczewicą
next
Wegański makaron z soczewicą
Tofu w sosie orzechowym
previous
Tofu w sosie orzechowym
Wegański makaron z soczewicą
next
Wegański makaron z soczewicą
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here