Ingredients
-
1 kostka Tofu naturalne
-
130g Mąka pszenna
-
2 płaskie łyżeczki Proszek do pieczenia
-
250 ml Mleko roślinne
-
2 łyżeczki Sok z cytryny
-
1-2 łyżki Olej
-
1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
-
2 łyżki Cukier trzcinowy
-
1/2 łyżeczki Sól
-
Dodatkowo
-
do smażenia Olej
-
do polania Syrop klonowy
-
do dekoracji Świeże owoce
-
garść Orzechy
Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, jak zrobić puszyste, pyszne pancakes bez jajek i mleka? Mam dla Was idealne rozwiązanie – wegańskie pancakes z tofu! Ten przepis to doskonały sposób na rozpoczęcie dnia pełnego energii, a przy tym zachwyci Was swoim smakiem. Co więcej, jest to przepis szybki i prosty, więc nawet jeśli nie macie dużo czasu rano, możecie cieszyć się zdrowym i smacznym śniadaniem.
Dlaczego warto wypróbować ten przepis?
Tofu to składnik, który wspaniale sprawdza się w kuchni roślinnej – nie tylko jako źródło białka, ale także jako element, który nadaje potrawom idealną konsystencję. W tym przepisie tofu sprawia, że pancakes są delikatne i puszyste, a przy tym mają delikatnie neutralny smak, który doskonale komponuje się z dodatkami, takimi jak syrop klonowy, świeże owoce czy chrupiące orzechy.
Dlaczego ten przepis jest idealny na śniadanie?
Te wegańskie pancakes z tofu to świetna propozycja na zdrowe i sycące śniadanie. Zawierają więcej białka niż klasyczne placuszki! Idealnie pasują do niedzielnego leniwego poranka, ale równie dobrze sprawdzą się w tygodniu, gdy potrzebujesz szybko przygotować coś pożywnego.
Porady i triki:
- Dostosuj do własnych preferencji: Możesz eksperymentować z dodatkami, na przykład dodając do ciasta kawałki czekolady, owoce czy cynamon.
- Wybierz swój napój roślinny: Każdy napój roślinny nadaje pancakes inny smak. Ja ostatnio używam owsianego BARISTA lub sojowego wysokobiałkowego.
- Podawaj z czym chcesz: Te pancakes świetnie smakują z dowolnymi świeżymi owocami, syropem klonowym lub z agawy i prażonymi orzechami. Wybór dodatków zależy od tego, na co akurat masz ochotę.
Jeśli szukasz przepisu na zdrowe, wegańskie śniadanie, które będzie nie tylko smaczne, ale i pożywne, te pancakes z tofu są idealnym wyborem. Łatwe w przygotowaniu, puszyste i pełne smaku – raz spróbujesz, a na pewno na stałe zagoszczą w Twojej kuchni. Nie czekaj, wypróbuj ten przepis już dziś i zobacz, jak łatwo można połączyć przyjemne z pożytecznym! Gdy masz ochotę na coś wytrawnego na śniadanie, co również zawiera dodatkową porcję białka, to polecam Ci gofry z fasoli! Zobacz również pozostałe WEGAŃSKIE PRZEPISY, które dla Ciebie przygotowałem!
Przepis z książki „Totalnie tofu”
Jeśli ten przepis przypadł Wam do gustu, z przyjemnością informuję, że pochodzi on z mojej książki „Totalnie tofu”. To idealne źródło inspiracji dla wszystkich, którzy chcą odkryć nieskończone możliwości, jakie oferuje tofu w kuchni. Książka zawiera nie tylko przepisy na pyszne śniadania, ale także na obiady, kolacje i desery, które są zdrowe, smaczne i w pełni roślinne.
Zachęcam Was do zakupu książki „Totalnie tofu” i odkrycia pełni smaku, który tofu może wnieść do Waszej kuchni.
Sprawdź najniższą cenę!
-> KLIKNIJ TUTAJ <-
Składniki
Tofu naturalne: 1 kostka | |
Mąka pszenna: 130g | |
Proszek do pieczenia: 2 płaskie łyżeczki | |
Mleko roślinne: 250 ml | |
Sok z cytryny: 2 łyżeczki | |
Olej: 1-2 łyżki | |
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka | |
Cukier trzcinowy: 2 łyżki | |
Sól: 1/2 łyżeczki | |
Dodatkowo |
|
Olej: do smażenia | |
Syrop klonowy: do polania | |
Świeże owoce: do dekoracji | |
Orzechy: garść |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Tofu rozkrusz i wsyp do kielicha blendera. Dodaj pozostałe składniki, oprócz mąki pszennej i dokładnie zblenduj. |
2
Gotowe
|
Do masy dodaj mąkę i blenduj do uzyskania jednolitej konsystencji. Na patelni rozgrzej olej. |
3
Gotowe
|
Wykładaj masę na patelnię: po 2 łyżki na placek. Smaż na średnim ogniu na złoty kolor – najpierw z jednej strony, najlepiej pod przykryciem, a następnie z drugiej, już bez przykrycia. |
4
Gotowe
|
Gotowe pankejki polewaj syropem klonowym i podawaj z owocami i orzechami. Smacznego! |