Ingredients
-
2 sztuki Dojrzałe banany
-
160ml Mleko roślinne
-
4 łyżki Olej rzepakowy
-
2 łyżki Sok z cytryny
-
2 łyżeczki Ekstrakt waniliowy
-
4 łyżki Cukier trzcinowy
-
1/2 łyżeczki Cynamon
-
1/3 łyżeczki Sól
-
2 łyżeczki Proszek do pieczenia
-
250g Mąka pszenna
-
Dodatkowo
-
50g Gorzka czekolada
-
garść Orzechy
-
do dekoracji Banan
Hej, kochani! Dzisiaj zapraszam Was do mojej kuchni, gdzie będziemy piec coś absolutnie przepysznego – wegański chlebek bananowy z dodatkiem gorzkiej czekolady i orzechów. To nie tylko smaczna przekąska, ale także coś, co możemy śmiało nazywać zdrowym ciastem (tak, wierzcie mi, to jest możliwe!).
Dlaczego Banany Są Super?
Zanim przejdziemy do przepisu, pogadajmy chwilę o bananach. Te żółte cuda są prawdziwymi skarbami natury. Pełne są witamin, minerałów, a przede wszystkim potasu, który wspomaga nasze serce i mięśnie. I jak tu nie kochać bananów? Dodajmy do tego, że są słodkie, dzięki czemu możemy zrezygnować z nadmiaru cukru w naszych wypiekach. No i powiedzmy sobie szczerze – kto nie uwielbia tego naturalnego smaku, który przenosi nas wprost do tropikalnego raju?
Dlaczego Ten Chlebek to „Zdrowe Ciasto”?
Okej, wiem, co myślicie – „zdrowe ciasto”? No cóż, prawda jest taka, że ten chlebek bananowy jest pełen składników, które przyniosą uśmiech na Twoją twarz i korzyści dla Twojego ciała. Banany dostarczą Ci błonnika, witamin i minerałów. Gorzka czekolada (tak, ta z wysoką zawartością kakao) to źródło antyoksydantów. Orzechy? To zdrowe tłuszcze i białko.
Żartobliwie mówiąc…
Można powiedzieć, że ten chlebek to tak jakby zdrowe ciasto, które można jeść na śniadanie, lunch, obiad i deser. I kto by się nie zgodził, że zdrowie powinno smakować tak dobrze?
Spróbujcie tego przepisu i dajcie znać, jak Wam wyszło! Pamiętajcie, żeby zrobić zdjęcie swojego dzieła i oznaczyć mnie na Instagramie. Smacznego!
Lubisz takie domowe słodkości? Sprawdź koniecznie mój przepis na wegański sernik z tofu oraz korzenne drożdżówki, które smakują cudownie… Czas zakasać rękawy i wkroczyć do kuchni. W końcu te pyszności same się nie zrobią 😉
Składniki
Dojrzałe banany: 2 sztuki | |
Mleko roślinne: 160ml | |
Olej rzepakowy: 4 łyżki | |
Sok z cytryny: 2 łyżki | |
Ekstrakt waniliowy: 2 łyżeczki | |
Cukier trzcinowy: 4 łyżki | |
Cynamon: 1/2 łyżeczki | |
Sól: 1/3 łyżeczki | |
Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki | |
Mąka pszenna: 250g | |
Dodatkowo |
|
Gorzka czekolada: 50g | |
Orzechy: garść | |
Banan: do dekoracji |
Wykonanie
1
Gotowe
|
anany obierz ze skórki i umieść w misce. Wlej mleko roślinne, olej rzepakowy, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, wsyp cynamon, cukier oraz sól. Zblenduj na gładką masę. |
2
Gotowe
|
Do powstałem masy wsyp mąkę, proszek do pieczenia, posiekane orzechy oraz czekolade i wymieszaj. |
3
Gotowe
|
Foremkę wysmaruj olejem rzepakowym, przelej masę, udekoruj chlebek przekrojony na pół bananem oraz posyp odrobina gorzkiej czekolady i orzechami. |
4
Gotowe
|
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz.chlebek bananowy przez około 45-60 minut. Odstaw do wystygnięcia i zajadaj. Smacznego! |