Wegański chlebek bananowy

0 0
Wegański chlebek bananowy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Dojrzałe banany: 2 sztuki
Mleko roślinne: 160ml
Olej rzepakowy: 4 łyżki
Sok z cytryny: 2 łyżki
Ekstrakt waniliowy: 2 łyżeczki
Cukier trzcinowy: 4 łyżki
Cynamon: 1/2 łyżeczki
Sól: 1/3 łyżeczki
Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
Mąka pszenna: 250g
Dodatkowo
Gorzka czekolada: 50g
Orzechy: garść
Banan: do dekoracji

Proste, pyszne i zdrowe ciasto, które UWIELBIAM najbardziej!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

  • Dodatkowo

Share

Hej, kochani! Dzisiaj zapraszam Was do mojej kuchni, gdzie będziemy piec coś absolutnie przepysznego – wegański chlebek bananowy z dodatkiem gorzkiej czekolady i orzechów. To nie tylko smaczna przekąska, ale także coś, co możemy śmiało nazywać zdrowym ciastem (tak, wierzcie mi, to jest możliwe!).

Dlaczego Banany Są Super?

Zanim przejdziemy do przepisu, pogadajmy chwilę o bananach. Te żółte cuda są prawdziwymi skarbami natury. Pełne są witamin, minerałów, a przede wszystkim potasu, który wspomaga nasze serce i mięśnie. I jak tu nie kochać bananów? Dodajmy do tego, że są słodkie, dzięki czemu możemy zrezygnować z nadmiaru cukru w naszych wypiekach. No i powiedzmy sobie szczerze – kto nie uwielbia tego naturalnego smaku, który przenosi nas wprost do tropikalnego raju?

Dlaczego Ten Chlebek to „Zdrowe Ciasto”?

Okej, wiem, co myślicie – „zdrowe ciasto”? No cóż, prawda jest taka, że ten chlebek bananowy jest pełen składników, które przyniosą uśmiech na Twoją twarz i korzyści dla Twojego ciała. Banany dostarczą Ci błonnika, witamin i minerałów. Gorzka czekolada (tak, ta z wysoką zawartością kakao) to źródło antyoksydantów. Orzechy? To zdrowe tłuszcze i białko.

Żartobliwie mówiąc…

Można powiedzieć, że ten chlebek to tak jakby zdrowe ciasto, które można jeść na śniadanie, lunch, obiad i deser. I kto by się nie zgodził, że zdrowie powinno smakować tak dobrze?

Spróbujcie tego przepisu i dajcie znać, jak Wam wyszło! Pamiętajcie, żeby zrobić zdjęcie swojego dzieła i oznaczyć mnie na Instagramie. Smacznego!

Wegański chlebek bananowy

Lubisz takie domowe słodkości? Sprawdź koniecznie mój przepis na wegański sernik z tofu oraz korzenne drożdżówki, które smakują cudownie… Czas zakasać rękawy i wkroczyć do kuchni. W końcu te pyszności same się nie zrobią 😉

Jak podoba Ci się przepis?




Składniki

Ilość porcji:
Dojrzałe banany: 2 sztuki
Mleko roślinne: 160ml
Olej rzepakowy: 4 łyżki
Sok z cytryny: 2 łyżki
Ekstrakt waniliowy: 2 łyżeczki
Cukier trzcinowy: 4 łyżki
Cynamon: 1/2 łyżeczki
Sól: 1/3 łyżeczki
Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
Mąka pszenna: 250g
Dodatkowo
Gorzka czekolada: 50g
Orzechy: garść
Banan: do dekoracji

Wykonanie

1
Gotowe

anany obierz ze skórki i umieść w misce. Wlej mleko roślinne, olej rzepakowy, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, wsyp cynamon, cukier oraz sól. Zblenduj na gładką masę.

2
Gotowe

Do powstałem masy wsyp mąkę, proszek do pieczenia, posiekane orzechy oraz czekolade i wymieszaj.

3
Gotowe

Foremkę wysmaruj olejem rzepakowym, przelej masę, udekoruj chlebek przekrojony na pół bananem oraz posyp odrobina gorzkiej czekolady i orzechami.

4
Gotowe

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz.chlebek bananowy przez około 45-60 minut. Odstaw do wystygnięcia i zajadaj. Smacznego!

Konrad Budzyk

abc

Kotlety z buraka
previous
Kotlety z buraka
Wegański butter chicken
next
Wegański butter chicken z tofu
Kotlety z buraka
previous
Kotlety z buraka
Wegański butter chicken
next
Wegański butter chicken z tofu
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x