Ingredients
-
500g Bób
-
200g Kurki
-
1 duża Cebula
-
4 ząbki Czosnek
-
4 łyżki Masło roślinne
-
300g Kasza bulgur
-
1 litr Bulion warzywny
-
3 łyżki Mleczko kokosowe
-
do smaku Pieprz i sól
-
Opcjonalnie
-
3-4 łyżki Płatki drożdżowe
-
do podania Tymianek
-
Skwarki z tofu
-
1 kostka Tofu wędzone
-
2 łyżki Olej
-
1 łyżka Sos sojowy
-
1 łyżka Syrop klonowy
-
1 łyżeczka Papryka wędzona
-
szczypta Sól
Lato, to taki czas, w którym pojawia się wiele sezonowych owoców, warzyw i grzybów. Dzisiaj przygotowałem dla Was kaszotto z bobem i kurkami. To danie jest niesłychanie proste w przygotowaniu, a jednocześnie ROBI WRAŻENIE!
Kaszotto z bobem i kurkami
Kremowe, delikatnie grzybowe, ale jednocześnie z pazurem, który płynie wprost ze skwarek przygotowanych z tofu wędzonego i papryki wędzonej. Całość dopełnia aromat świeżego tymianku… Taki obiad mógłbym jeść codziennie!
Kurki i bób warto kupić na pobliskim straganie, ze względu na lepszą jakość. Pozostałe składniki dostaniesz w każdym większym markecie.
Kaszotto z bobem – KĄCIK PORAD
- Mleczko kokosowe możesz zastąpić również roślinną śmietanką 30%.
- Masło roślinnego, którego ja użyłem, to alsan, natomiast sprawdzi się również każda inna margaryna, masło, jak i olej kokosowy.
- Kaszę bulgur wybrałem ze względu na jej delikatny i nienachalny smak. Jeśli chcesz, możesz ją zastąpić inną kaszą, którą lubisz.
- Płatki drożdżowe nieaktywne to opcjonalny dodatek, ale kaszotto z bobem i kurkami dzięki nim zyskuje jeszcze więcej smaku.
Składniki
Bób: 500g | |
Kurki: 200g | |
Cebula: 1 duża | |
Czosnek: 4 ząbki | |
Masło roślinne: 4 łyżki | |
Kasza bulgur: 300g | |
Bulion warzywny: 1 litr | |
Mleczko kokosowe: 3 łyżki | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Opcjonalnie |
|
Płatki drożdżowe: 3-4 łyżki | |
Tymianek: do podania | |
Skwarki z tofu |
|
Tofu wędzone: 1 kostka | |
Olej: 2 łyżki | |
Sos sojowy: 1 łyżka | |
Syrop klonowy: 1 łyżka | |
Papryka wędzona: 1 łyżeczka | |
Sól: szczypta |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Jak zrobić kaszotto z bobem?Bób ugotuj i obierz. |
2
Gotowe
|
W międzyczasie oczyść kurki wilgotną szmatką lub ręcznikiem papierowym. Przekrój je na pół. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek w plasterki. |
3
Gotowe
|
Rozgrzej 2 łyżki roślinnego masła, wrzuć połowę cebuli, wszystkie kurki i czosnek. Smaż na średnim ogniu przez 5 minut. Po tym czasie przełóż je do miseczki. |
4
Gotowe
|
Ponownie rozgrzej 2 łyżki masła i dodaj pozostałą cebulę. Smaż ją przez 3 minuty. Po tym czasie dodaj kaszę bulgur i smaż kolejne 2 minuty. |
5
Gotowe
|
Do kaszy wlej połowę bulionu i gotuj na średnim ogniu do momentu, aż go "spije". Następnie dolewaj bulion stopniowo, do momentu, gdy kasza będzie już miękka. |
6
Gotowe
|
Dodaj mleczko kokosowe, płatki drożdżowe i szczyptę pieprzu. |
7
Gotowe
|
Jak zrobić skwarki z tofu?Tofu pokrój na małą kostkę i przełóż do miseczki. Dodaj olej, sos sojowy, syrop klonowy, paprykę wędzoną i szczyptę soli. Wymieszaj. |
8
Gotowe
|
Przełóż tofu na patelnię i smaż na średnim ogniu do momentu mocnego zrumienienia, co jakiś czas mieszając. |
9
Gotowe
|
Tofu przełóż na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru płynu. |
10
Gotowe
|
WykończenieSkwarki z tofu dodaj do kaszotta i wymieszaj. Dodaj ugotowany i obrany bób oraz wcześniej usmażone kurki z cebulą i czosnkiem. Ponownie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. |
11
Gotowe
|
Kaszotto z bobem i kurkami jest już gotowe. Podawaj je ze świeżym tymiankiem. Kaszotto możesz również skropić sosem pozostałym po smażeniu skwarek z tofu. Nada to całości wyjątkowego smaku. Smacznego! |