Kaszotto z bobem i kurkami

0 0
Kaszotto z bobem i kurkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Bób: 500g
Kurki: 200g
Cebula: 1 duża
Czosnek: 4 ząbki
Masło roślinne: 4 łyżki
Kasza bulgur: 300g
Bulion warzywny: 1 litr
Mleczko kokosowe: 3 łyżki
Pieprz i sól: do smaku
Opcjonalnie
Płatki drożdżowe: 3-4 łyżki
Tymianek: do podania
Skwarki z tofu
Tofu wędzone: 1 kostka
Olej: 2 łyżki
Sos sojowy: 1 łyżka
Syrop klonowy: 1 łyżka
Papryka wędzona: 1 łyżeczka
Sól: szczypta

Zrób wyjątkowe, aromatyczne i kremowe kaszotto z bobem i kurkami!

  • Medium

Ingredients

  • Opcjonalnie

  • Skwarki z tofu

Share

Lato, to taki czas, w którym pojawia się wiele sezonowych owoców, warzyw i grzybów. Dzisiaj przygotowałem dla Was kaszotto z bobem i kurkami. To danie jest niesłychanie proste w przygotowaniu, a jednocześnie ROBI WRAŻENIE!

Kaszotto z bobem i kurkami

Kremowe, delikatnie grzybowe, ale jednocześnie z pazurem, który płynie wprost ze skwarek przygotowanych z tofu wędzonego i papryki wędzonej. Całość dopełnia aromat świeżego tymianku… Taki obiad mógłbym jeść codziennie!

Kurki i bób warto kupić na pobliskim straganie, ze względu na lepszą jakość. Pozostałe składniki dostaniesz w każdym większym markecie.

Kaszotto z bobem – KĄCIK PORAD

  • Mleczko kokosowe możesz zastąpić również roślinną śmietanką 30%.
  • Masło roślinnego, którego ja użyłem, to alsan, natomiast sprawdzi się również każda inna margaryna, masło, jak i olej kokosowy.
  • Kaszę bulgur wybrałem ze względu na jej delikatny i nienachalny smak. Jeśli chcesz, możesz ją zastąpić inną kaszą, którą lubisz.
  • Płatki drożdżowe nieaktywne to opcjonalny dodatek, ale kaszotto z bobem i kurkami dzięki nim zyskuje jeszcze więcej smaku.

Kaszotto z bobem i kurkami

Jak podoba Ci się przepis?

Składniki

Bób: 500g
Kurki: 200g
Cebula: 1 duża
Czosnek: 4 ząbki
Masło roślinne: 4 łyżki
Kasza bulgur: 300g
Bulion warzywny: 1 litr
Mleczko kokosowe: 3 łyżki
Pieprz i sól: do smaku
Opcjonalnie
Płatki drożdżowe: 3-4 łyżki
Tymianek: do podania
Skwarki z tofu
Tofu wędzone: 1 kostka
Olej: 2 łyżki
Sos sojowy: 1 łyżka
Syrop klonowy: 1 łyżka
Papryka wędzona: 1 łyżeczka
Sól: szczypta

Wykonanie

1
Gotowe

Jak zrobić kaszotto z bobem?

Bób ugotuj i obierz.

2
Gotowe

W międzyczasie oczyść kurki wilgotną szmatką lub ręcznikiem papierowym. Przekrój je na pół. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek w plasterki.

3
Gotowe

Rozgrzej 2 łyżki roślinnego masła, wrzuć połowę cebuli, wszystkie kurki i czosnek. Smaż na średnim ogniu przez 5 minut. Po tym czasie przełóż je do miseczki.

4
Gotowe

Ponownie rozgrzej 2 łyżki masła i dodaj pozostałą cebulę. Smaż ją przez 3 minuty. Po tym czasie dodaj kaszę bulgur i smaż kolejne 2 minuty.

5
Gotowe

Do kaszy wlej połowę bulionu i gotuj na średnim ogniu do momentu, aż go "spije". Następnie dolewaj bulion stopniowo, do momentu, gdy kasza będzie już miękka.

6
Gotowe

Dodaj mleczko kokosowe, płatki drożdżowe i szczyptę pieprzu.

7
Gotowe

Jak zrobić skwarki z tofu?

Tofu pokrój na małą kostkę i przełóż do miseczki. Dodaj olej, sos sojowy, syrop klonowy, paprykę wędzoną i szczyptę soli. Wymieszaj.

8
Gotowe

Przełóż tofu na patelnię i smaż na średnim ogniu do momentu mocnego zrumienienia, co jakiś czas mieszając.

9
Gotowe

Tofu przełóż na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru płynu.

10
Gotowe

Wykończenie

Skwarki z tofu dodaj do kaszotta i wymieszaj. Dodaj ugotowany i obrany bób oraz wcześniej usmażone kurki z cebulą i czosnkiem. Ponownie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

11
Gotowe

Kaszotto z bobem i kurkami jest już gotowe. Podawaj je ze świeżym tymiankiem. Kaszotto możesz również skropić sosem pozostałym po smażeniu skwarek z tofu. Nada to całości wyjątkowego smaku. Smacznego!

Konrad Budzyk

abc

Drożdżówki z jagodami i kruszonką
next
Drożdżówki z jagodami i kruszonką
Drożdżówki z jagodami i kruszonką
next
Drożdżówki z jagodami i kruszonką
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x