Wegańskie gofry bez jajek i mleka – idealny przepis dla każdego!

0 0
Wegańskie gofry bez jajek i mleka – idealny przepis dla każdego!

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Mąka pszenna: 250g
Skrobia ziemniaczana: 1 łyżka
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Soda: 1/2 łyżeczki
Cukier: 2-3 łyżki
Sól: szczypta
Mleko roślinne: 300 ml
Olej rzepakowy: 2 łyżki
Sok z cytryny: 1 łyżka
Opcjonalnie
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka

Odkryj przepis na chrupiące i puszyste wegańskie gofry bez jajek i mleka – idealne dla wegan, alergików, dzieci i każdego łasucha, który kocha pyszne śniadania!

Nie masz czasu na wstęp? Od razu zacznij gotować!

Zobacz przepis!

📚 Moje książki – sprawdź najlepszą cenę! 📚

Zobacz, gdzie kupisz moje książki w najlepszej cenie!

Totalnie Tofu

Totalnie Tofu

od 31,99 zł

🔍 Sprawdź
Hummusy i Pasty

Hummusy i Pasty

od 31,99 zł

🔍 Sprawdź
Zupy dla Zielonych

Zupy dla Zielonych

od 9,99 zł

🔍 Sprawdź

  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

  • Opcjonalnie

Share

Czy jest coś lepszego niż domowe gofry bez jajek? Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, idealnie złociste i pachnące – to marzenie, które spełnisz w zaledwie kilka minut. Nie potrzebujesz jajek, mleka ani żadnych skomplikowanych składników. To świetna opcja dla alergików, dzieci, wegan… ale prawda jest taka, że moja cała rodzina – od zagorzałych mięsożerców po tych bardziej roślinnych – wciąga te wegańskie gofry aż miło. Słowem: nic, tylko robić!

Gofry BEZ jajek i mleka, ale niczego im NIE BRAKUJE!

W moim domu wegańskie gofry to prawdziwy hit. Znikają z talerza szybciej, niż zdążę je posypać cukrem pudrem. Co najlepsze, przepis jest tak prosty, że śmiało możesz zaangażować w jego przygotowanie nawet najmłodszych pomocników. Uwierz mi, widok dzieci, które radośnie nakładają ciasto na gofrownicę (czasem trochę za dużo, czasem za mało, ale zawsze z uśmiechem), to coś, co nadaje temu prostemu daniu dodatkowego smaku.

Dodatkowo, te gofry bez jajek i mleka są tak uniwersalne, że pasują zarówno na słodko, jak i na słono. My uwielbiamy je w wersji klasycznej – z odrobiną syropu klonowego, roślinną bitą śmietaną, owocami i orzechami. Ale zdradzę Ci sekret – świetnie sprawdzają się również z domowym hummusem i warzywami. Tak, tak, przepis na wegańskie gofry może być także podstawą dla pysznych wytrawnych wariacji – wystarczy dodać mniej cukru lub w ogóle go pominąć!

Wegańskie gofry bez jajek i mleka – idealny przepis dla każdego!

Porady, które zmienią Twoje gofrowe życie

  • Jak zrobić gofry bez jajek, które nie przywierają?
    Najważniejsza zasada: dobrze natłuść gofrownicę przed pieczeniem! Możesz użyć pędzelka i oleju lub sprayu tłuszczowego. Upewnij się też, że Twoja gofrownica jest naprawdę dobrze rozgrzana.
  • Czym zastąpić mleko roślinne?
    Nie masz mleka roślinnego? Spokojnie! Woda gazowana też świetnie się sprawdza – gofry wychodzą wtedy jeszcze bardziej lekkie i puszyste, ale niestety mniej „mleczne” w smaku, tak więc jeśli chcesz zrobić pyszny deser, to koniecznie leć do sklepu po roślinne mleko.
  • Wybierz odpowiednią gofrownicę.
    Sercem idealnych wegańskich gofrów jest dobra gofrownica. To nie musi być sprzęt z najwyższej półki, ale wysoka moc i solidna powłoka zapobiegająca przywieraniu to podstawa. Ja od lat używam GÖTZE & JENSEN DW900, która ma regulowany stopień wypieku, timer i dużą moc. Dzięki temu moje gofry wychodzą zawsze chrupiące i idealne. Jeśli jednak masz inną gofrownicę – nie martw się, każda się nada, pod warunkiem, że ją dobrze rozgrzejesz!

Dlaczego warto robić wegańskie gofry?

Wegańskie gofry to doskonały wybór dla osób, które z różnych powodów unikają nabiału czy jajek. To także świetna okazja, by spróbować czegoś nowego i pokazać, że wegańska kuchnia wcale nie musi być nudna, ani wydziwiana! Idealne na śniadanie, podwieczorek czy kolację – te gofry bez jajek i mleka sprawdzają się zawsze.

A co najlepsze? Przygotowanie jest tak szybkie i proste, że możesz je zrobić nawet w środku tygodnia, kiedy czasu na gotowanie jest mniej niż zwykle. Zrobisz je raz, a obiecuję, że staną się stałym punktem w Twoim menu.

Masz ochotę na więcej? Sprawdź koniecznie inne „bezowe” przepisy na klasyczne dania. Szczególnie polecam Ci naleśniki BEZ jajka oraz racuchy bez jajka! Chcesz upichcić coś wytrawnego na śniadanie? Tofucznica, czyli jajecznica bez jajek będzie świetnym wyborem.

Jak podoba Ci się przepis?

📚 Moje książki – sprawdź najlepszą cenę! 📚

Zobacz, gdzie kupisz moje książki w najlepszej cenie!

Totalnie Tofu

Totalnie Tofu

od 31,99 zł

🔍 Sprawdź
Hummusy i Pasty

Hummusy i Pasty

od 31,99 zł

🔍 Sprawdź
Zupy dla Zielonych

Zupy dla Zielonych

od 9,99 zł

🔍 Sprawdź

Składniki

Ilość porcji:
Mąka pszenna: 250g
Skrobia ziemniaczana: 1 łyżka
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Soda: 1/2 łyżeczki
Cukier: 2-3 łyżki
Sól: szczypta
Mleko roślinne: 300 ml
Olej rzepakowy: 2 łyżki
Sok z cytryny: 1 łyżka
Opcjonalnie
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka

Wykonanie

1
Gotowe

Jak zrobić wegańskie gofry?

W dużej misce wymieszaj mąkę, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia, soda, cukier i sól. Dodaj mleko roślinne, olej, sok z cytryny i dokładnie wymieszaj trzepaczką, aż powstanie gładkie ciasto. Jeśli ciasto wydaje się zbyt gęste, dodaj odrobinę więcej mleka roślinnego.

2
Gotowe

Rozgrzej gofrownicę. Pamiętaj, aby lekko ją natłuścić przed nałożeniem pierwszej porcji ciasta.

3
Gotowe

Wlej ciasto na gofrownicę i piecz przez około 4-5 minut, aż gofry będą pięknie złociste i chrupiące.

4
Gotowe

Podawaj od razu z ulubionymi dodatkami: świeżymi owocami, syropem klonowym, wegańską bitą śmietaną lub nawet hummusem – pełna dowolność!

Konrad Budzyk

abc

a person holding a plate of spaghetti
previous
Wegańska carbonara z tofu – bez jajka i boczku!
food on a plate
next
Wegańskie kluski leniwe z tofu – pierogi, kopytka… zwał jak zwał!
a person holding a plate of spaghetti
previous
Wegańska carbonara z tofu – bez jajka i boczku!
food on a plate
next
Wegańskie kluski leniwe z tofu – pierogi, kopytka… zwał jak zwał!
Subscribe
Powiadom o
guest
16 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marika

Cześć! Super przepis! Zastanawiam się, czy mogłabym użyć czegoś zamiast mleka roślinnego, jeśli akurat nie mam pod ręką. Może woda gazowana albo sok pomarańczowy? Daj znać, co myślisz! 😊

Kamil

Wegańskie gofry to coś, czego szukałam, ale czy są jakieś szanse, żeby zrobić je w wersji bezglutenowej? Jeśli ktoś próbował to zrobić, to chętnie poznam doświadczenia. Dzięki za przepis! 🌱

Ada

Przepis wygląda świetnie, ale mam pytanie – co jeśli moja gofrownica nie ma regulacji temperatury? Jaki jest sugerowany czas pieczenia w takim przypadku? Nie chciałabym, żeby były zbyt spalone albo surowe. 😅

Roksana

Zrobiłam te gofry wczoraj i były przepyszne! Dodałam trochę cynamonu do ciasta i wyszły naprawdę aromatyczne. W smaku są lekko słodkie, ale bardzo puszyste. Następnym razem spróbuję wersji z orzechami włoskimi

Dagmara

Właśnie przygotowuję te gofry, ale mam jedno pytanie – czy mogę użyć innych tłuszczy zamiast oleju rzepakowego? Chciałabym spróbować np. kokosowego, ale nie wiem, czy to będzie pasować. Dzięki za odpowiedź! 🥥

Maria

A jakie dodatki polecasz, jeśli chciałabym zrobić gofry w wersji wytrawnej? Może hummus, awokado i pomidor? Czekam na Twój pomysł, bo jestem bardzo ciekawa różnych wariantów. 🥑

Agnieszka Sz.

Chciałam tylko napisać, że gofry wyszły przepyszne! Wyszły naprawdę lekkie, idealnie chrupiące na zewnątrz. Mój partner, który wcale nie jest weganinem, też się nimi zajadał! Na pewno będę robić je częściej.

Ewelina

Zastanawiam się, jakby było, gdybym dodała do ciasta pokrojone truskawki albo jagody? Myślę, że mogłyby się ładnie wkomponować i nadadzą gofrom jeszcze więcej smaku.

16
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here