Jak zdrowo jeść latem? Dobre nawyki żywieniowe na wakacje

Lato to doskonały czas, aby uzupełnić zapasy energii, a także zadbać o prawidłowe nawyki żywieniowe. To także idealny moment, aby przyjrzeć się dokładniej swojej diecie i wzbogacić ją o sporą dawkę świeżych owoców i świeżych warzyw. Dodatkowo, w upalnie dni należy zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu, w czym zdecydowanie mogą pomóc sezonowe warzywa i owoce. Zwykle mamy wtedy więcej możliwości podejmowania aktywności fizycznej i wiele osób pragnie wówczas zrzucić zbędne kilogramy. W artykule podpowiadamy, jak powinna wyglądać dieta na lato.

Zadbaj o nawodnienie

W upalne dni bardzo łatwo doprowadzić do odwodnienia organizmu. Zwłaszcza podczas spędzania czasu na świeżym powietrzu, kiedy wysokie temperatury sprawiają, że tracimy więcej płynów. Właściwe nawodnienie organizmu ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zamiast słodzonych napojów gazowanych, które dostarczają pustych kalorii i mogą nasilać uczucie pragnienia, warto postawić na wodę – czystą, ewentualnie z listkami świeżej mięty, cytryny, limonki czy ogórka.

Dieta na wakacje

Jeżeli wolisz coś bardziej odżywczego, możesz również sięgnąć po napoje takie jak naturalny kefirzsiadłe mleko czy jogurt naturalny. Możesz zdecydować się na interesujące propozycje, jak np. ocet jabłkowy bio, który świetnie orzeźwia po rozcieńczeniu z wodą. Dobrym pomysłem będzie też woda kokosowa albo pyszny sok z buraka. Możesz je kupić w sklepach takich jak zielarnia Studio Zielarskie.

W diecie nie powinno zabraknąć także sezonowych owoców, takich jak na przykład soczyste truskawki. Warto natomiast zrezygnować z przetworzonych produktów spożywczych, takich jak różnego rodzaju słone przekąski.

Warzywa i owoce – lekka dieta na lato

Latem mamy dostęp do świeżych warzyw i sezonowych owoców w dobrych cenach, dlatego warto korzystać z tego, co oferuje natura. Sezonowe produkty, takie jak truskawki (dostępne już wczesną wiosną), maliny, jagody, czereśnie, pomidory, ogórki, fasolka szparagowa czy cukinia, powinny stanowić podstawę diety na lato. Są one bogate w duże ilości błonnika pokarmowego, który pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego, zapewniając uczucie sytości i wspomagając proces trawienia.

obraz 3

Warto jeść warzywa i owoce w każdej postaci: jako sałatki, dodatek do głównych dań, koktajle czy lekkie zupy. Latem doskonałym pomysłem na lekki obiad będą smakowite chłodniki, np. orzeźwiający chłodnik ogórkowy z dodatkiem, naturalnego kefiru, czosnku posypany natką pietruszki, a do tego młode ziemniaki. Zamiast gorących zup postaw na proste dania, które nie wymagają skomplikowanych przygotowań i dużego nakładu czasu. 

W upalne dni świetnie sprawdzą się także rozmaite koktajle, kefir zmiksowany z owocamizielone soki, np. z selera naciowego – samego lub z innymi ulubionymi warzywami, będącego dobrym źródłem witaminy C.

Naturalna żywność

Naturalna żywność – idealna na lato

W lecie rzadziej sięgajmy po tłuste mięsa i potrawy gorące, lepiej zastąpić je grillowanym kurczakiem, chudymi rybami, które mają potrzebne nam kwasy tłuszczowe. Można też zdecydować się na białko roślinne w postaci fasoli, groszku lub naturalnego tofu. Do tego pełnoziarniste produkty zbożowe, które dostarczą organizmowi energii oraz cennych minerałów. Naturalna żywność i zdrowa dieta, w której dominują warzywa i owoce, dostarczą niezbędne składniki mineralne, zapewnią dobre samopoczucie i zagwarantują prawidłową pracę przewodu pokarmowego, co może także wpłynąć hamująco na procesy starzenia.

Jak podoba Ci się przepis?

Konrad Budzyk

abc

Subscribe
Powiadom o
guest
0 Komentarze
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here