Dieta lekkostrawna – czyli jaka?

Dieta lekkostrawna to sposób żywienia oparty na produktach spożywczych, które są łatwe do strawienia i nie obciążają nadmiernie układu pokarmowego. Stosuje się ją u osób z problemami trawiennymi, w okresie rekonwalescencji po przebytych zabiegach, infekcjach układu pokarmowego, a także u osób starszych. W poniższym artykule zamieszczono szereg informacji na ten temat, aby wszystkie zainteresowane osoby mogły się z nimi zapoznać.
Dieta lekkostrawna – co warto wiedzieć?
Kluczową zasadą w diecie lekkostrawnej, jest wyeliminowanie produktów ciężkostrawnych, które przez długi czas zalegają w żołądku i mogą wywoływać wzdęcia. Zaleca się spożywanie od 5 do 6 posiłków w ciągu dnia, w równych odstępach czasowych. Warto także zrezygnować z dań smażonych na głębokim tłuszczu, a także wysokoprzetworzonych artykułów spożywczych.
Posiłki najlepiej przygotowywać w formie gotowanej, pieczonej czy duszonej, co ułatwia trawienie oraz ogranicza do minimum ryzyko podrażnienia przewodu pokarmowego. W diecie lekkostrawnej dobrym pomysłem będzie włączenie do jadłospisu gotowanych warzyw, takich jak cukinia, marchew czy dynia, a także chudego mięsa przyrządzanego na parze bądź pieczonego z niewielką ilością tłuszczu.
Poleca się również spożywanie jasnego pieczywa, kaszy manny, ryżu białego oraz makaronu z mąki pszennej.
Z jakich produktów warto zrezygnować przy diecie lekkostrawnej?
Wprowadzenie diety lekkostrawnej wymaga zrezygnowania z niektórych artykułów spożywczych, w szczególności z takich, które są trudne do strawienia. Można do nich między innymi zaliczyć mięso: wieprzowinę, gęsinę, kaczkę czy baraninę oraz wyroby takie jak kiełbasę, boczek lub kapustę. Nie zaleca się jedzenia warzyw wzdymających, produktów pełnoziarnistych albo potraw smażonych i tłustych.
Przy diecie lekkostrawnej nie należy też korzystać z przypraw ostrych i pikantnych ani spożywać słodyczy oraz ciast z kremem.
Komu jest zalecana dieta lekkostrawna?
Dieta lekkostrawna sprawdzi się w przypadku osób, które przebywają w szpitalach bądź sanatoriach. Stosuje się ją również w przypadku niektórych chorób układu pokarmowego, przy stanach gorączkowych oraz u starszych osób. To dieta wskazana u chorujących na Leśniowskiego-Crohna, przy nieżycie żołądka lub zapaleniu błony śluzowej jelit.
Mogą ją stosować też osoby z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego oraz po rekonwalescencji po przebytych operacjach, w szczególności po zabiegach bariatrycznych czy resekcji pęcherzyka żółciowego.
Dlaczego warto przejść na dietę lekkostrawną?
Stosowanie diety lekkostrawnej wiąże się z wieloma korzyściami. Przede wszystkim rezygnacja z ciężkostrawnych produktów znacząco wspiera regenerację układu pokarmowego oraz przyczynia się do poprawy ogólnego samopoczucia. Ponadto eliminacja niezalecanych artykułów spożywczych zmniejsza ryzyko wzdęć, bólów brzucha i niestrawności.
To znakomite rozwiązanie dla osób w podeszłym wieku, ponieważ nie obciąża wątroby ani trzustki, a także ułatwia trawienie, które w przypadku ludzi starszych bywa wolniejsze. Może pomóc w łagodzeniu objawów refluksu oraz nadkwasoty, ponieważ jej delikatna forma wspiera organizm w naturalnym rytmie, nie wywołując stresu trawiennego.
Co istotne, przy prawidłowym zbilansowaniu dostarcza wszystkich niezbędnych witamin oraz minerałów, w wyniku czego nie wiąże się z ryzykiem niedoborów. To skuteczna, zdrowa i bezpieczna forma żywienia, którą warto skonsultować ze specjalistą.
Dieta lekkostrawna – czyli jaka? Podsumowanie
Dieta lekkostrawna jest zmodyfikowaną formą żywienia podstawowego, której podstawowym zadaniem jest oszczędzenie przewodu pokarmowego. Przyczynia się do ochrony narządu objętego stanem chorobowym oraz zminimalizowania dolegliwości ze strony układu pokarmowego, co wpływa na poprawę jakości codziennego funkcjonowania oraz ogólnego samopoczucia.
Ważne, aby była właściwie zbilansowana, dostosowana do indywidualnych potrzeb oraz realizowała zapotrzebowanie kaloryczne. Odpowiednio rozplanowania dieta dostarczy organizmowi prawidłową ilość składników odżywczych.
Więcej w bediet.pl