Zupa krem z cukinii

0 0
Zupa krem z cukinii

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Oliwa z oliwek: 2 łyżki
Cebula: 1 duża
Czosnek: 4 ząbki
Cukinia: 1kg
Ziemniaki: 200g
Bulion warzywny: 1 litr
Śmietanka roślinna: 150 ml
Tymianek: 1 łyżeczka
Pieprz i sól: do smaku

Prosta, szybka i PYSZNA zupa krem z cukinii, która każdego zachwyci!

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

Share

Cukinia jest warzywem, które przez praktycznie cały rok można dostać w marketach, ale sezon na nią przypada w lecie. To właśnie wtedy jest najsmaczniejsza, najtańsza i najchętniej po nią sięgam. Sposobów na jej wykorzystanie jest cała masa, ale ja najczęściej robię klasyczną zupę krem z cukinii. Smakuje każdemu domownikowi, a podana z bułeczkami czosnkowymi robi furorę.

Zupa krem z cukinii

Do jej przygotowania potrzebujesz jedynie kilku łatwo dostępnych składników. Poza tytułową cukinią, niezbędna jest również cebula, czosnek, ziemniaki, oliwa, bulion warzywny oraz roślinna śmietanka. Wszystkie te składniki są do upolowania w każdym większym markecie. Jeśli nie możesz namierzyć roślinnej śmietanki, to śmiało zastąp ją mleczkiem kokosowym.

Krem z cukinii podawaj z dodatkowym kleksem śmietanki oraz świeżym tymiankiem. Zupa świetnie smakuje w towarzystwie pieczywa czosnkowego lub grzanek.

Zupa krem z cukinii

Jak podoba Ci się przepis?

Składniki

Ilość porcji:
Oliwa z oliwek: 2 łyżki
Cebula: 1 duża
Czosnek: 4 ząbki
Cukinia: 1kg
Ziemniaki: 200g
Bulion warzywny: 1 litr
Śmietanka roślinna: 150 ml
Tymianek: 1 łyżeczka
Pieprz i sól: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

W dużym garnku rozgrzej oliwę. Pokrój cebulę w kostkę, a czosnek na plasterki i smaż na średnim ogniu przez 3 minuty.

2
Gotowe

Cukinię pokrój w kostkę i dorzuć do garnka. Smaż przez kolejne 3 minuty, a następnie dodaj do niej ziemniaki również pokrojone w kostkę. Wlej bulion warzywny i gotuj do momentu, gdy ziemniaki zrobią się miękkie - około 10 minut.

3
Gotowe

Zawartość garnka umieść w kielichu blendera, dodaj śmietankę, tymianek i zblenduj na gładki krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

4
Gotowe

Zupa krem z cukinii jest już gotowa. Udekoruj ją kleksem śmietanki oraz świeżym tymiankiem. Smacznego!

Konrad Budzyk

abc

Drożdżówki z jagodami i kruszonką
previous
Drożdżówki z jagodami i kruszonką
Tofu w sosie orzechowym
next
Tofu w sosie orzechowym
Drożdżówki z jagodami i kruszonką
previous
Drożdżówki z jagodami i kruszonką
Tofu w sosie orzechowym
next
Tofu w sosie orzechowym
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Górskie Spacery

Super przepis a zdjęcia tak apetyczne, że chętnie bym ekran zjadła ????

2
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here