Ingredients
-
2 kostki Tofu naturalne
-
3 łyżki Olej
-
1 łyżka Sos sojowy
-
1 łyżka Syrop klonowy
-
4-5 łyżek Skrobia ziemniaczana
-
1 łyżka Olej
-
1/2 dużej Cebula
-
1/2 sztuki Czerwona papryka
-
1/2 sztuki Zielona papryka
-
1 mała Cukinia
-
2-3cm Imbir
-
4 ząbki Czosnek
-
150g Orzechy nerkowca
-
1 pęczek Zielona cebulka
-
Na sos
-
3 łyżki Sos sojowy
-
2 łyżki Cukier trzcinowy
-
2 łyżki Sos hoisin
-
2 łyżki Ocet ryżowy
-
100 ml Woda
-
1 łyżeczka Pieprz syczuański
-
Dodatkowo
-
do podania Ryż jaśminowy
-
2 łyżki Olej sezamowy
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na jedno z najlepszych dań, które można ukręcić z użyciem tofu. Cudowny sos, chrupiące pod zębami warzywa i orzechy nerkowca oraz niesamowicie smakowita otoczka ze skrobii dookoła tofu… To wszystko tworzy niezapomniane doznania smakowe. Tofu Kung Pao, to zdecydowanie mój faworyt do miana najlepszego dania obiadowego!
NIESAMOWITE Tofu Kung Pao
Ten przepis, to nie tylko świetna propozycja dla osób, które są wege i zakochane w tofu. To rownież idealny przepis dla każdego, kto chce się przekonać, że tofu nie jest fu.
Jedynym niecodziennym składnikiem, które będzie potrzebne do ukręcenia sosu, jest sos hoisin. W popularnych dyskontach dostaniesz je na rzutach azjatyckich, natomiast w marketach i delikatesach powinno znajdować się na dziale z kuchnią azjatycką, zaraz obok sosu sojowego. Ten sos bardzo przyjemnie podkręca smak dania, ale jeśli go nie masz, a chcesz koniecznie tu i teraz zrobić to danie, to po prostu go pomiń.
Jeśli lubisz tofu, to sprawdź koniecznie mój przepis na tofu w sosie orzechowym, który również wymiata! Chcesz znaleźć więcej takich przepisów? Sprawdź koniecznie wszystkie wegańskie przepisy, które są mojego autorstwa.
Składniki
Tofu naturalne: 2 kostki | |
Olej: 3 łyżki | |
Sos sojowy: 1 łyżka | |
Syrop klonowy: 1 łyżka | |
Skrobia ziemniaczana: 4-5 łyżek | |
Olej: 1 łyżka | |
Cebula: 1/2 dużej | |
Czerwona papryka: 1/2 sztuki | |
Zielona papryka: 1/2 sztuki | |
Cukinia: 1 mała | |
Imbir: 2-3cm | |
Czosnek: 4 ząbki | |
Orzechy nerkowca: 150g | |
Zielona cebulka: 1 pęczek | |
Na sos |
|
Sos sojowy: 3 łyżki | |
Cukier trzcinowy: 2 łyżki | |
Sos hoisin: 2 łyżki | |
Ocet ryżowy: 2 łyżki | |
Woda: 100 ml | |
Pieprz syczuański: 1 łyżeczka | |
Dodatkowo |
|
Ryż jaśminowy: do podania | |
Olej sezamowy: 2 łyżki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Tofu kroimy w kostki 2-3cm i mieszamy z olejem, sosem sojowym i syropem klonowym. Następnie stopniowo dodajemy skrobie ziemniaczana i mieszamy, aby dokładnie je oblepiło. Pieczemy tofu w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut |
2
Gotowe
|
Na patelni rozgrzej olej. Cebulę pokrój w drobną kostkę i smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty. |
3
Gotowe
|
Paprykę pokrój w kostkę, cukinię w półksiężyce, imbir oraz czosnek posiekaj i dodaj do cebuli. Smaż przez 5 minut. |
4
Gotowe
|
W międzyczasie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na sos. |
5
Gotowe
|
Wlej sos do warzyw, dodaj orzechy nerkowca, upieczone tofu oraz posiekaną zieloną cebulkę. Wymieszaj dokładnie i smaż jeszcze 5 minut. |
6
Gotowe
|
Gotowe danie polej olejem sezamowym i podawaj z ugotowanym ryżem. |