NIESAMOWITE Tofu Kung Pao

0 0
NIESAMOWITE Tofu Kung Pao

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Tofu naturalne: 2 kostki
Olej: 3 łyżki
Sos sojowy: 1 łyżka
Syrop klonowy: 1 łyżka
Skrobia ziemniaczana: 4-5 łyżek
Olej: 1 łyżka
Cebula: 1/2 dużej
Czerwona papryka: 1/2 sztuki
Zielona papryka: 1/2 sztuki
Cukinia: 1 mała
Imbir: 2-3cm
Czosnek: 4 ząbki
Orzechy nerkowca: 150g
Zielona cebulka: 1 pęczek
Na sos
Sos sojowy: 3 łyżki
Cukier trzcinowy: 2 łyżki
Sos hoisin: 2 łyżki
Ocet ryżowy: 2 łyżki
Woda: 100 ml
Pieprz syczuański: 1 łyżeczka
Dodatkowo
Ryż jaśminowy: do podania
Olej sezamowy: 2 łyżki

Spróbuj go i przekonaj się, że TOFU nie jest FU!

Nie masz czasu na wstęp? Od razu zacznij gotować!

Zobacz przepis!

📚 Moje książki – sprawdź najlepszą cenę! 📚

Zobacz, gdzie kupisz moje książki w najlepszej cenie!

Totalnie Tofu

Totalnie Tofu

od 31,99 zł

🔍 Sprawdź
Hummusy i Pasty

Hummusy i Pasty

od 31,99 zł

🔍 Sprawdź
Zupy dla Zielonych

Zupy dla Zielonych

od 9,99 zł

🔍 Sprawdź

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

  • Na sos

  • Dodatkowo

Share

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na jedno z najlepszych dań, które można ukręcić z użyciem tofu. Cudowny sos, chrupiące pod zębami warzywa i orzechy nerkowca oraz niesamowicie smakowita otoczka ze skrobii dookoła tofu… To wszystko tworzy niezapomniane doznania smakowe. Tofu Kung Pao, to zdecydowanie mój faworyt do miana najlepszego dania obiadowego!

NIESAMOWITE Tofu Kung Pao

Ten przepis, to nie tylko świetna propozycja dla osób, które są wege i zakochane w tofu. To rownież idealny przepis dla każdego, kto chce się przekonać, że tofu nie jest fu.

Jedynym niecodziennym składnikiem, które będzie potrzebne do ukręcenia sosu, jest sos hoisin. W popularnych dyskontach dostaniesz je na rzutach azjatyckich, natomiast w marketach i delikatesach powinno znajdować się na dziale z kuchnią azjatycką, zaraz obok sosu sojowego. Ten sos bardzo przyjemnie podkręca smak dania, ale jeśli go nie masz, a chcesz koniecznie tu i teraz zrobić to danie, to po prostu go pomiń.

NIESAMOWITE Tofu Kung Pao

Jeśli lubisz tofu, to sprawdź koniecznie mój przepis na tofu w sosie orzechowym, który również wymiata! Chcesz znaleźć więcej takich przepisów? Sprawdź koniecznie wszystkie wegańskie przepisy, które są mojego autorstwa.

Jak podoba Ci się przepis?

📚 Moje książki – sprawdź najlepszą cenę! 📚

Zobacz, gdzie kupisz moje książki w najlepszej cenie!

Totalnie Tofu

Totalnie Tofu

od 31,99 zł

🔍 Sprawdź
Hummusy i Pasty

Hummusy i Pasty

od 31,99 zł

🔍 Sprawdź
Zupy dla Zielonych

Zupy dla Zielonych

od 9,99 zł

🔍 Sprawdź

Składniki

Ilość porcji:
Tofu naturalne: 2 kostki
Olej: 3 łyżki
Sos sojowy: 1 łyżka
Syrop klonowy: 1 łyżka
Skrobia ziemniaczana: 4-5 łyżek
Olej: 1 łyżka
Cebula: 1/2 dużej
Czerwona papryka: 1/2 sztuki
Zielona papryka: 1/2 sztuki
Cukinia: 1 mała
Imbir: 2-3cm
Czosnek: 4 ząbki
Orzechy nerkowca: 150g
Zielona cebulka: 1 pęczek
Na sos
Sos sojowy: 3 łyżki
Cukier trzcinowy: 2 łyżki
Sos hoisin: 2 łyżki
Ocet ryżowy: 2 łyżki
Woda: 100 ml
Pieprz syczuański: 1 łyżeczka
Dodatkowo
Ryż jaśminowy: do podania
Olej sezamowy: 2 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

Tofu kroimy w kostki 2-3cm i mieszamy z olejem, sosem sojowym i syropem klonowym. Następnie stopniowo dodajemy skrobie ziemniaczana i mieszamy, aby dokładnie je oblepiło. Pieczemy tofu w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut

2
Gotowe

Na patelni rozgrzej olej. Cebulę pokrój w drobną kostkę i smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty.

3
Gotowe

Paprykę pokrój w kostkę, cukinię w półksiężyce, imbir oraz czosnek posiekaj i dodaj do cebuli. Smaż przez 5 minut.

4
Gotowe

W międzyczasie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na sos.

5
Gotowe

Wlej sos do warzyw, dodaj orzechy nerkowca, upieczone tofu oraz posiekaną zieloną cebulkę. Wymieszaj dokładnie i smaż jeszcze 5 minut.

6
Gotowe

Gotowe danie polej olejem sezamowym i podawaj z ugotowanym ryżem.

Konrad Budzyk

abc

Wegańska tarta limonkowa – bez pieczenia, kremowa i orzeźwiająca
previous
Wegańska tarta limonkowa – bez pieczenia!
Wegańska zupa cebulowa – przepis na aromatyczną zupę bez mięsa!
next
Wegańska zupa cebulowa – przepis na aromatyczną zupę bez mięsa!
Wegańska tarta limonkowa – bez pieczenia, kremowa i orzeźwiająca
previous
Wegańska tarta limonkowa – bez pieczenia!
Wegańska zupa cebulowa – przepis na aromatyczną zupę bez mięsa!
next
Wegańska zupa cebulowa – przepis na aromatyczną zupę bez mięsa!
Subscribe
Powiadom o
guest
16 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna

Wow, to tofu wygląda obłędnie! 😍 Uwielbiam kuchnię azjatycką, ale zawsze brakowało mi idealnego przepisu na tofu w takim wydaniu. Czy skrobia ziemniaczana sprawia, że tofu jest chrupiące na zewnątrz? Nie mogę się doczekać, żeby wypróbować ten przepis – składniki mam już prawie wszystkie!

Marzena

Tofu Kung Pao to świetna alternatywa dla tradycyjnych dań chińskich! 🌿 Nie tylko wygląda apetycznie, ale też dostarcza solidnej porcji białka roślinnego. Podoba mi się, że przepis zawiera orzechy nerkowca – to zdrowe tłuszcze i chrupiący akcent. Czy myślisz, że mogłabym zastąpić cukier trzcinowy erytrolem lub innym słodzikiem?

Patryk Pych

Przyznaję, że do tofu podchodziłem sceptycznie, ale ten przepis zmienił moje podejście! 🔥 Robiłem już dwa razy i za każdym razem efekt był rewelacyjny. Prosty skład, szybkie przygotowanie i mnóstwo smaku – czego chcieć więcej?

Kamil

Czy tofu może być smaczne? Po tym przepisie odpowiadam – TAK! 🎉 Sos hoisin robi tutaj robotę, a tofu wychodzi miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Klasyczne Kung Pao znałem tylko w wersji z kurczakiem, ale ta roślinna odsłona jest równie genialna!

Oskar Masztalerz

Bardzo lubię proste, ale efektowne dania i to tofu Kung Pao idealnie wpisuje się w mój styl gotowania. Składniki są łatwo dostępne, a całość wygląda na szybki i sycący obiad. Mam tylko jedno pytanie – czy można zastąpić pieczenie tofu smażeniem na patelni?

Kornel

Nigdy wcześniej nie próbowałem tofu w takim wydaniu, ale ten przepis mnie przekonał! 💡 Połączenie słodko-słonego smaku i chrupiących orzechów brzmi jak coś, co pokocha cała moja rodzina. Już zapisałem składniki na liście zakupów!

Sylwia

Moje dzieci uwielbiają azjatyckie smaki, więc szukałam czegoś, co mogłabym przygotować w wersji roślinnej – i oto jest! 🍜 Tofu Kung Pao wyszło idealnie, a nawet mój wybredny syn poprosił o dokładkę. Przepis zapisany na stałe w naszym menu!

Alina

Przepis wygląda interesująco, ale zastanawiam się nad kilkoma rzeczami. Czy tofu pieczone w piekarniku nie wychodzi zbyt suche? 🤔 Może warto spróbować smażenia na głębokim oleju, żeby było bardziej soczyste? Mimo wszystko na pewno wypróbuję, bo uwielbiam azjatyckie inspiracje w kuchni

16
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here