NIESAMOWITE Tofu Kung Pao

0 0
NIESAMOWITE Tofu Kung Pao

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Tofu naturalne: 2 kostki
Olej: 3 łyżki
Sos sojowy: 1 łyżka
Syrop klonowy: 1 łyżka
Skrobia ziemniaczana: 4-5 łyżek
Olej: 1 łyżka
Cebula: 1/2 dużej
Czerwona papryka: 1/2 sztuki
Zielona papryka: 1/2 sztuki
Cukinia: 1 mała
Imbir: 2-3cm
Czosnek: 4 ząbki
Orzechy nerkowca: 150g
Zielona cebulka: 1 pęczek
Na sos
Sos sojowy: 3 łyżki
Cukier trzcinowy: 2 łyżki
Sos hoisin: 2 łyżki
Ocet ryżowy: 2 łyżki
Woda: 100 ml
Pieprz syczuański: 1 łyżeczka
Dodatkowo
Ryż jaśminowy: do podania
Olej sezamowy: 2 łyżki

Spróbuj go i przekonaj się, że TOFU nie jest FU!

Nie masz czasu na wstęp? Od razu zacznij gotować!

Zobacz przepis!
  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

  • Na sos

  • Dodatkowo

Share

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na jedno z najlepszych dań, które można ukręcić z użyciem tofu. Cudowny sos, chrupiące pod zębami warzywa i orzechy nerkowca oraz niesamowicie smakowita otoczka ze skrobii dookoła tofu… To wszystko tworzy niezapomniane doznania smakowe. Tofu Kung Pao, to zdecydowanie mój faworyt do miana najlepszego dania obiadowego!

NIESAMOWITE Tofu Kung Pao

Ten przepis, to nie tylko świetna propozycja dla osób, które są wege i zakochane w tofu. To rownież idealny przepis dla każdego, kto chce się przekonać, że tofu nie jest fu.

Jedynym niecodziennym składnikiem, które będzie potrzebne do ukręcenia sosu, jest sos hoisin. W popularnych dyskontach dostaniesz je na rzutach azjatyckich, natomiast w marketach i delikatesach powinno znajdować się na dziale z kuchnią azjatycką, zaraz obok sosu sojowego. Ten sos bardzo przyjemnie podkręca smak dania, ale jeśli go nie masz, a chcesz koniecznie tu i teraz zrobić to danie, to po prostu go pomiń.

NIESAMOWITE Tofu Kung Pao

Jeśli lubisz tofu, to sprawdź koniecznie mój przepis na tofu w sosie orzechowym, który również wymiata! Chcesz znaleźć więcej takich przepisów? Sprawdź koniecznie wszystkie wegańskie przepisy, które są mojego autorstwa.

Jak podoba Ci się przepis?

Składniki

Ilość porcji:
Tofu naturalne: 2 kostki
Olej: 3 łyżki
Sos sojowy: 1 łyżka
Syrop klonowy: 1 łyżka
Skrobia ziemniaczana: 4-5 łyżek
Olej: 1 łyżka
Cebula: 1/2 dużej
Czerwona papryka: 1/2 sztuki
Zielona papryka: 1/2 sztuki
Cukinia: 1 mała
Imbir: 2-3cm
Czosnek: 4 ząbki
Orzechy nerkowca: 150g
Zielona cebulka: 1 pęczek
Na sos
Sos sojowy: 3 łyżki
Cukier trzcinowy: 2 łyżki
Sos hoisin: 2 łyżki
Ocet ryżowy: 2 łyżki
Woda: 100 ml
Pieprz syczuański: 1 łyżeczka
Dodatkowo
Ryż jaśminowy: do podania
Olej sezamowy: 2 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

Tofu kroimy w kostki 2-3cm i mieszamy z olejem, sosem sojowym i syropem klonowym. Następnie stopniowo dodajemy skrobie ziemniaczana i mieszamy, aby dokładnie je oblepiło. Pieczemy tofu w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut

2
Gotowe

Na patelni rozgrzej olej. Cebulę pokrój w drobną kostkę i smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty.

3
Gotowe

Paprykę pokrój w kostkę, cukinię w półksiężyce, imbir oraz czosnek posiekaj i dodaj do cebuli. Smaż przez 5 minut.

4
Gotowe

W międzyczasie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na sos.

5
Gotowe

Wlej sos do warzyw, dodaj orzechy nerkowca, upieczone tofu oraz posiekaną zieloną cebulkę. Wymieszaj dokładnie i smaż jeszcze 5 minut.

6
Gotowe

Gotowe danie polej olejem sezamowym i podawaj z ugotowanym ryżem.

Konrad Budzyk

abc

Przepis na bulion z pieczonych warzyw
previous
Bulion z pieczonych warzyw
Wegańskie kotlety ziemniaczane a'la ruskie
next
Wegańskie kotlety ziemniaczane a’la ruskie
Przepis na bulion z pieczonych warzyw
previous
Bulion z pieczonych warzyw
Wegańskie kotlety ziemniaczane a'la ruskie
next
Wegańskie kotlety ziemniaczane a’la ruskie
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here